Tudomány

Mekkorára nőhet egy fekete lyuk?

Egy új kutatás szerint a fekete lyukak sem tudnak a végtelenségig növekedni, mert egy idő után elpusztítják az őket tápláló galaxisokat.

A Motherboard vasárnap írta meg, hogy a Leicesteri Egyetem csillagászai kiszámolták, mekkora lehet az univerzum legnagyobb fekete lyuka. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezeknek a „sötét égitesteknek” a tömege elméletben akár a Nap tömegének ötvenmilliárdszorosát is elérheti. Ennél nagyobbra azonban nem nőhetnek, mert elpusztítanák a fennmaradásukhoz szükséges galaktikus struktúrákat. Az eddig felfedezett legnagyobb fekete lyuk az S5 0014+81, amelynek tömege negyvenmilliárdszor akkora, mint a Napé.

A galaxisok közepén trónoló szupermasszív fekete lyukakat hatalmas gáz és porfelhők veszik körül. Ezek táplálják a fekete lyukat, amelynek így folyamatosan nő a tömege és vele a gravitációs ereje is. A csillagászok szerint ennek a gravitációs erőnek kulcsszerepe van a galaxisok növekedése és struktúrájuk kialakulása szempontjából.

„A csillagászok többsége egyetért abban, hogy szinte minden galaxis közepében van egy szupermasszív fekete lyuk – írta a tanulmányban Andrew King, a Leicesteri Egyetem asztrofizikusa. – Az eddig megfigyelt lyukak tömege szoros korrelációt mutat a galaxisok központi magjának méretével.”

Fontos megjegyezni, hogy a King által kiszámított felső tömeghatár csak a megfigyelhető, fényes fekete lyukakra vonatkozik. Paradox módon a fekete lyukak többsége jelentős mennyiségű fényt bocsát ki, mert az általuk beszippantott gázok az eseményhorizont felé közeledve felhevülnek és felfénylenek.

King kalkulációi szerint amikor egy fekete lyuk tömege eléri az ötvenmilliárd naptömeget, végzetesen destabilizálja a galaxismagot. Ezután elsötétül és inaktívvá válik. Vagy majdnem inaktívvá. „A fekete lyukak elméletben [az ötben milliárd naptömegen túl is] tovább növelhetik a tömegüket, például azzal, ha összeolvadnak más lyukakkal” – magyarázta az asztrofizikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik