Tudomány

Ilyen pici szupermasszív fekete lyukat még nem látott a világ

Lehet, hogy még sose láttak ilyen apró szupermasszív fekete lyukat, de még ez is a Nap tömegének sokszorosával rendelkezik.

Az eddigi legkisebb szupermasszív fekete lyukat fedezték fel amerikai csillagászok. A Michigani Egyetem kutatóinak tanulmányát az Astrophysical Journal Letters közölte. A nagyon nagy tömegű (szupernagy vagy szupermasszív) fekete lyukak tömege százezer és tízmilliárd naptömeg között van. A legtöbb galaxis centrumát egy-egy ilyen gigantikus képződmény uralja.

A 340 millió fényévre lévő RGG118 katalógusjelű törpegalaxis vendégszeretetét viszont egy mindössze ötvenezer naptömegű fekete lyuk élvezi, ami feleakkora, mint a korábban ismert legkisebb szupermasszív fekete lyuk – olvasható a Sci-News.com hírportálon.

A képződmény százszor kisebb, mint a Tejút közepében terpeszkedő fekete lyuk, és a szó szoros értelmében eltörpül a leghatalmasabb fekete lyukak mellett, amelyek kétszázezerszer szárnyalják túl az RGG118 galaxis központjában elhelyezkedő lyukat.

Átlagos étvágya van

Az RGG118-ban lévő fekete lyuk tömegét a Michigani Egyetem kutatói a Chilében működő Las Campas obszervatórium Clay-teleszkópjára szerelt színképelemző segítségével állapították meg, amikor a műszerrel a fény látható tartományában vizsgálták az objektum körüli gázok örvénylését.

A továbbiakban a tudósok felhasználták a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdjának adatait is. A röntgentartományban ugyanis megállapítható a fekete lyuk körüli anyagok fényessége, ami elárulja, hogy milyen ütemben habzsolja fel az objektum a közelébe kerülő anyagokat. Az RGG 118 a maximális sebesség 1 százalékát kitevő ütemben falatozik, ami a fekete lyukakra jellemző átlagos étvágynak felel meg.

“Ez az apró szupermasszív fekete lyuk úgy viselkedik, mint sokkal testesebb fajtársai. Ebből arra következtetünk, hogy a fekete lyukak hasonlóan fejlődnek, függetlenül attól, hogy mekkora a tömegük” – emelte ki Amy Reines, a tanulmány társszerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!