Tudomány

Még mindig Norvégia a világ legélhetőbb országa

A skandináv ország immár 12 éve őrzi vezető helyét az ENSZ listáján. Magyarország a nem túl hízelgő 44. helyen áll.

Az ENSZ héten adta ki éves Emberi fejlettségi indexét (Human Development Report), amelyben egyebek mellett azt vizsgálja, melyek a világ legélhetőbb országai. A vaskos tanulmány nem tartogatott komolyabb meglepetéseket. A lista élén – immár sorozatban tizenkettedik alkalommal –Norvégia végzett: a vizsgált kétszáz ország közül itt a legmagasabb a születéskor várható élettartam (81,6 év) és az életszínvonal. Az oktatás színvonala is kiemelkedő, nem is beszélve a GDP-ről (64 922 dollár/fő).

Norvégia elsősorban versenyképes, az olajkitermelésre támaszkodó gazdaságának, remek egészségügyi rendszerének és stabil kormányzati struktúrájának köszönheti a sikert. No meg a természeti értékeinek: a táj szépsége rengeteg turistát vonz az országba, ami jó hatással van a gazdaság teljesítményére is.

A listán előkelő helyen szerepel Dánia, Ausztrália és Svájc is – míg a legrosszabb életkörülményeket kínáló országok között Nigert, a Közép-Afrikai Köztársaságot, Eritreát, Csádot és Burundit emelték ki a készítők. Tavaly óta Szíria 15, Líbia pedig 27 hellyel esett vissza. Magyarország Portugália mögött a nem túl fényes 44. helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik