Tudomány

Senki sem akar a zsebébe nyúlni Párizsban

Nem lesz egyszerű összehozni a klímavédelmi egyezményt Párizsban, miközben minden ország nyavalyog és a saját lóvéját védi. Azt közben mindenki letojja, megmarad-e alattunk a Föld.

Francois Hollande francia elnök szerint “vannak még nehézségek”, főleg a finanszírozási kérdésekben ahhoz, hogy péntekre megszülessen a klímavédelmi egyezmény az ENSZ 21. klímakonferenciáján a Párizs közeli Le Bourget-ban.

“Vannak még nehézségek, jól tudjuk, a finanszírozást, illetve annak megosztását illetően. A veszteségek és károk beszámítását illetően is tapasztalható ellenállás, és gondok vannak a hosszú távú kötelezettségvállalásokkal is” – mondta csütörtökön a francia elnök, miután hivatalában fogadta a klímavédelem mellett elkötelezett vallási hatóságok vezetőit. “Ebben az utolsó szakaszban nagyon fontos, hogy emlékeztessük a tárgyaló feleket, miért vannak itt” – mondta Hollande.

29 oldalban megállapodtak

A 195 ország képviselői csütörtökre virradó egész éjjel egyeztettek az előző nap elkészült 29 oldalas megállapodás-tervezetről, aminek végleges változatának elfogadását pénteken este 6 órakor, a klímaértekezlet zárására tervezi a francia diplomácia.

Nemcsak az államaik, a kontinenseik történelmének nevében vannak itt, nem csak azért, hogy igazságot szolgáltassanak egyeseknek vagy időt nyerjenek másoknak, hanem a Föld jövőjének érdekében is, ezt a felelősséget nem felejthetik el soha – hívta fel a résztvevők figyelmét a francia elnök.

Laurent Fabius francia külügyminiszter, a klímaértekezlet elnöke csütörtök délután tervezi bemutatni az újabb tervezetet, ami alapján elkészülhet péntek délutánra a végleges változat. Hírek szerint továbbra is az a legvitatottabb kérdés, hogy a fejlődő országok támogatásához a klímavédelemért a fejlett országok milyen mértékben járuljanak hozzá, milyen időközönként kell az államok kibocsátási célszámait felülvizsgálni.

Mindenki felelős

A jelenleg érvényben lévő klímavédelmi egyezmény a felmelegedésben csak a fejlett országok felelősségét mondja ki, amik történelmileg okolhatók a káros anyagokért. Az új egyezményben minden államra vonatkozó közös, de országonként külön felelősség szerepel majd, ám ennek mértékéről és a pénzügyi következményekről vitázott egész éjjel a legtöbb országot magába foglaló munkacsoport a Le Monde szerint.

Az aláírók arra akarják elkötelezni magukat, hogy a Föld felmelegedését nem az eredetileg tervezett 2, hanem 1,5 Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest, de még vitatott, hogy mikorra. Ez a környezetvédő szerveztek szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csak ígéretek maradjanak a kötelezettségvállalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik