Tudomány

Úgy mosolyog a galaxiscsoport, mint a macska Csodaországban

Látványos képeket közölt a NASA a Fakutya (Cheshire) nevű macskáról elnevezett galaxiscsoportról – számol be az IFL Science. Az időzítés nem véletlen, hiszen a folyton vigyorgó macska Lewis Carrol Alice Csodaországban című művének egyik szereplője – csütörtökön pedig a könyv megjelenésének 150. évfordulója van.

Cheshire két galaxiscsoport összekapcsolódása. A szemek a két csoport legnagyobb galaxisai, a mosoly és a macska fejét adó körívek pedig négy másik galaxis fényéből álltak össze. A lila színt a csoporton belüli forró intergalaktikus gáz adja. A hidrogént a bal szem fekete lyukai fűtik, hatásukra a galaxisok 1350 kilométer per másodperces sebességgel közelednek egymáshoz.

A jelenség egyébként az általános relativitás-elmélet ékes bizonyítéka. Einstein szerint a hatalmas égitestek képesek meggörbíteni a tér-idő kontinuumot, akár a nagyító a papír képét. A tudós relativitás-elméletének publikációjának 100. évfordulója egyébként szerdán volt, így a galaxiscsoport érdekes találkozása Einsteinnek és Alice-nak.

Hogy mi lesz az égitestek sorsa, még kérdéses. Egyes tudósok szerint egy, a Tejúthoz hasonló galaxishalmazzá fog összeállni. Addigra azonban már valószínűleg senki sem fogja olvasgatni Carrol könyvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik