Tudomány

Az eBayen árulták az Újszövetség eredeti kéziratát

Az 1700 éves papirusztöredékre a University of Texas tudósa figyelt fel. Kilencvenkilenc dollárért árulták.

A The Verge hétvégi cikke szerint ritka kincsre bukkant egy amerikai valláskutató az eBayen: egy 1700 éves, görög nyelvű papirusztekercs töredékére, amely a jelek szerint az Újszövetség egyik eredeti kéziratának darabja lehet. Geoffrey Smith, a University of Texas korai kereszténységgel foglalkozó professzora még januárban figyelt fel a töredékre, amit a tulajdonosa 99 dollárért árult az online aukciós oldalon.

A papiruszdarab János evangéliumának hat hézagos sorát tartalmazza. Mivel eddig nem tudtak a létezéséről, új és igen értékes felfedezést jelent az Újtestamentum kutatásával foglalkozó szakemberek számára.

Dr. Smith azonnal döntött. „Ezt a kincset nem árulhatják az eBayen… Ha egy magángyűjtő vásárolja meg, menthetetlenül eltűnik valamelyik privát gyűjteményben” – mondta a tudós a New York Times-nak nyilatkozva. A professzor felvette a kapcsolatot a tulajdonossal, és arra kérte, hogy vegye le a kéziratot az oldalról. A tulajdonos megengedte neki, hogy alaposabban is megvizsgálhassa az ókori szöveget. Mint mondta, a leletet még különlegesebbé teszi, hogy nem egy kódexből, hanem egy tekercsből származik; márpedig az ismert bibliai szövegek 97 százalékát kódexekben találták meg.

A töredék Harold R. Willoughby, a University of Chicago korábbi kereszténységkutatójának gyűjteményéből származik. 1962-ben bekövetkezett halála után a tudós hagyatéka az örököseire szállt, akik a papiruszt más ókori ritkaságokkal egyetemben egy raktárban tárolták. Itt talált rá a néhai professzor egyik leszármazottja, aki nem tudván, milyen érték került a kezébe, az eBayen kínálta megvételre.

A Times szerint egyelőre nem tudni, mi lesz a töredék sorsa. A hírek szerint jelenlegi tulajdonosát „folyamatosan zaklatják a gyűjtők, akik abszurd összegeket ajánlanak” a ritkaságért. Dr. Smith ennek ellenére azt reméli, sikerül rábeszélnie az illetőt, hogy egy kutatókönyvtárnak ajándékozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik