Tudomány

Ha Déli Áramlatot nem is építenek, de legalább találtak 10 ősi hajót

A Fekete-tengerben görög gályát, kalózhajót is találtak, a gázvezeték nyomvonalának feltárásakor.

Legalább 10 ókori, középkori és két 19. századi hajó roncsaira bukkantak bolgár régészek a Fekete-tenger bolgár felségvizein az egykoron tervezett, de mára meghiúsult Déli áramlat gázvezeték nyomvonalának közelmúltbeli feltárásakor – jelentették be a Bolgár Tudományos Akadémia várnai székhelyű Fridtjof Nansen Óceánkutató Intézetének szakemberei.

Legérdekesebb felfedezésük egy ősi gálya, amelyet valószínűleg az ókori görögök használtak. A hajóroncsot sajnos elképesztő mélységben, mintegy 1400 méter mélyen találták – közölte Ilija Stirkov, az intézet munkatársa a leletek bemutatóján. Egy másik érdekes felfedezés az a két hajó, amely a 19. század első felében közlekedett, egyikük hosszúsága elérte a 140 métert.

Valamennyi elsüllyedt hajót a Bulgária fekete-tengeri partszakaszának északi részén fekvő Kaliakra-foknál bukkantak. Az intézet szakemberei abban reménykednek, hogy legalább egy hajót, amely mélytengeri búvárok által elérhető, fel tudnak majd tárni.

Az újonnan felfedezett hajóroncsokkal együtt az intézet régészei már 25 elsüllyedt hajó maradványaira bukkantak Várna és a Kaliakria-fok közötti tengerszakaszon.

A leghíresebb közülük az az 500 éves hajó, amelyet 2006-ban találtak meg, és amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy kalózhajó volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik