Tudomány

Nem hagyta cserben súlyosan fogyatékos kölykét a csimpánzanya

24.hu
24.hu

2015. 11. 12. 16:48

Korábban a témában:

Fogyatékossággal született csimpánzt és anyját figyelte meg kutatók egy csoportja a tanzániai Mahale-hegység Nemzeti Parkban – számol be az IFL Science.

Az XT11-re keresztelt nőstény kölyök (a fotón bal oldalon látható) egy, a Down-szindrómához hasonló rendellenességgel született. XT11-en először semmi érdekeset nem vettek észre, azonban hat hónap elteltével már látványos volt a különbség közte, és hasonló korú testvére között.

Míg a legtöbb csimpánz ebben a korban egyre jobban függetlenedik anyjától, addig XT11 viselkedése és szociális aktivitása igen korlátozott volt. Mind mozgásban, mind táplálékszerzésben az anyjára támaszkodott.

chimp

A tudósok szerint a csimpánzkölyök nem csupán szellemileg, de fizikailag is sérült volt. Gerinc-rendellenességgel, sérvvel küzdött, bal kezén egyel több ujj volt, száját sokszor tartotta nyitva.

A kutatók úgy vélik, a történet legérdekesebb része az anya viselkedése volt. A 37 éves Christina 23 hónapon keresztül – XT11 haláláig – szakadatlan gondozta kölykét. Christina mellett a csoport más tagjai is segítettek a sérült kismajom gondozásában – így idősebb testvére is, aki a táplálásban segédkezett.

Mivel XT11-et anyjának állandóan tartania kellett, így Christina csupán három végtagját tudta használni. Ez ellehetetlenítette volna a fákon történő hangyavadászatot – ez pedig a csimpánzok egyik kedvenc eledelének kiesését jelentette volna. Ilyenkor Christina nagyobbik lánya vette át a kicsi gondozását, így lehetővé tette anyja számára a csemegézés.

A kutatás azt sugallja, Christina csak azért engedte, hogy mások is segítsenek kölyke gondozásában, mert érzékelte, hogy sérült. Lehetséges, hogy ha más csimpánzok is segítenek XT11-en, az akár tovább is élhetett volna – ugyanis amint nővérének saját kölyke lett, az már nem gondoskodott róla, és hamarosan el is pusztult.

A végtaghiány és egyéb fizikai sérülések nem ritkák a majmok körében, és ezt gyakran tanulmányozzák is. Ezeket azonban általában vadászok vagy ragadozó állatok okozzák. A születési rendellenességgel született majmokról jóval kevesebbet tudni, ezért a kutatás új megvilágításba helyezheti a főemlősök szociális viselkedéséről alkotott képet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.