Tudomány

Szervezetten vadásztak le egy drónt az állatkerti csimpánzok

Eddig is sejtettük, hogy intelligens robotok vagy okos majmok fogják az emberiség vesztét okozni, de az alábbi, Hollandiában készült videót nézve csak még jobban megerősödött bennünk ez a feltételezés.

A felvételen ugyanis az látható, amint az állatkerti csimpánzok szervezetten támadnak meg és vadásznak le egy őket filmező drónt – írja a Mashable. A tudósok több hónapig vizsgálták a kamera képeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a főemlősök megfigyelték a repkedő robotot, amely többször is ugyanazt az útvonalat járta be, hogy filmet készítsen róluk. Ezek után többen is felfegyverezték magukat és kiültek a kifutó fáinak ágaira.

Az egyik, Tushi névre keresztelt nőstény is így tett: őrködni kezdett az egyik faágon, majd a megfelelő pillanatban, a magával cipelt bottal lecsapta a drónt. A tudósok szerint Tushi nem rögtönzött, hanem eltervezett akciót hajtott végre, erre utalt a grimasza is. Hogy mi motiválta a csimpánzokat, egyelőre nem tudni: lehet, hogy ellenséget láttak a drónban, de az is elképzelhető, csak a kíváncsiság hajtotta őket.

Mindenesetre a bothasználat nagyon ritka cselekedetnek számít – mondta az esetről szóló tanulmány szerzője Jan van Hooff. Szerinte Tushi szándékosan gyűjtötte be a fegyvert és helyezkedett el a repülő robot útvonalának közelében.

A csimpánzok egyébként hamar elvesztették az érdeklődésüket a vadászatot követően. Egy darabig még játszottak a drónnal, majd hagyták a földön heverni. Ettől függetlenül az eset egy kivételes példája a főemlősök eszközhasználatának – állították a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik