Nagyvilág

Tragédiába torkollt a csimpánzpár szökése

Ádám és Éva (Array)
Ádám és Éva (Array)

Szívszorító történet: Évát agyonlőtték, majd pár nappal később vízbe fúlva találtak rá Ádámra. Nem bírták a bezártságot, kitörtek.

Tragédiába torkollt két állatkerti csimpánz szökése Mallorca szigetén: az Adam névre hallgató állat vízbe fulladt azután, hogy társát, Eve-et agyonlőtték.

A csimpánzpárt ketrecben tartották, a főemlősök azonban hétfőn besokalltak a rabságtól, kitörték a rácsokat és futásnak eredtek – közben félrelökték a turistákat, más állatokra támadtak, ablakokat törtek be. A hatóságok nagy erőkkel indultak utánuk, az üldözés azonban tragikus fordulatot vett, amikor az állatkert egyik alkalmazottja lőfegyverrel leterítette Eve-et. Párja továbbra is szökésben volt: holttestére végül csütörtökön reggel találtak rá az állatkerttől nem messze egy medencében, ahol arccal lefelé lebegett a vízben.

A tragikus sorsú csimpánzpár. Fotó: Glem Bowman / Flickr 

Állatvédők azonnali vizsgálatot követeltek azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények közt tartották a csimpánzokat és hogyan reagáltak a szökésre. A legfőbb kérdés az, hogy miért nem használtak kábító lövedéket a nőstény csimpánz ellen ahelyett, hogy agyonlőtték.

A mallorcai állatkertet sok bírálat érte amiatt, hogy nem is törekedtek arra, hogy természetközeli környezetet nyújtsanak az állatok számára. A főemlősöknél ez rengeteg stresszt okoz, ezért nem meglepő az állatok ámokfutása. A mallorcai állatvédő szervezet, az Animanaturalis szóvivője a The Localnak azt mondta: az ilyen állatkertekben élő állatok gyakorlatilag megőrülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik