Tudomány
Fit  woman running

Negyvenesek, gyúrjatok az életetekért!

24.hu
24.hu

2015. 10. 30. 17:35

Neves kutatók szerint azok, akik 40-65 éves koruk között rendszeresen eddzenek, hosszabb életre számíthatnak. Kutatásukban közel 6500, az Egyesült Államokban élő húsz és 84 év közötti felnőtt egészségügyi adatait elemezték; arra voltak kíváncsiak, van-e  kapcsolat a mozgás és a DNS-szállak végén található védőkupakok, a telomérek hossza között. A telomérek a korral és bizonyos betegségek miatt megrövidülhetnek, és a tudósok szerint közvetlen összefüggés van a hosszuk, illetve a várható élettartam között. Mint kiderült, a testedzés valóban lassíthatja a kopásukat, de statisztikai szempontból számottevően csak egyetlen korosztály, a 40-65 éves korcsoport tagjainál.
Neves kutatók szerint azok, akik negyven éves koruk után rendszeresen edzenek, hosszabb életre számíthatnak, mint lusta kortársaik.
Korábban a témában:

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. Egy új tanulmány szerint negyven és hatvanötéves korunk között különösen az, mert jelentősen meghosszabbíthatja az életünket.

Paul Loprinzi és Jeremy Loenneke, a University of Mississippi kutatói Elizabeth Blackburnnel, a University of California tudósával (aki nem mellesleg a 2009-es orvosi Nobel-díj egyik nyertese) közös felmérésükben közel 6500, az Egyesült Államokban élő húsz és 84 év közötti felnőtt egészségügyi adatait elemezték. A kutatás alapjául a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey) keretében gyűjtött információk szolgáltak.

A felmérés résztvevőinek egy, az egészségi állapotukkal, életmódjukkal és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük, és vérmintát is vettek tőlük. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy megmérjék a résztvevők telomérjeinek hosszúságát. A telomérek afféle „védőkupakok” a DNS-szállak végén, amelyek az öregedés, a betegségek és az elhízás miatt megrövidülhetnek. A tudósok szerint minél hosszabbak, annál hosszabb életre számíthatunk.

Loprinzi, Loenneke és Blackburn azt vizsgálta, hogy van-e kapcsolat a rendszeres testedzés a telomérek hossza között. Mint kiderült, van – de statisztikai szempontból számottevően csak egyetlen korosztály, a 40-65 éves korcsoport tagjainál. A kutatás szerint ebben a korban minél több mozgásfajtát végez valaki – sétál, kerékpározik, súlyzózik stb. – annál kevésbé kopnak a telomérjei.

A Quartz szerint a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban megjelent tanulmánynak van néhány szembetűnő hiányossága: az alapjául szolgáló felmérés önkéntes adatszolgáltatásom alapult, és az edzés, illetve a telomérek hossza közötti összefüggést is csak statisztikai adatok támasztották alá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.