Tudomány
An airplane is seen flying next to the moon over Cali, Colombia, on September 26, 2015. This Sunday, September 27 will happen a total lunar eclipse while super moon, a natural phenomenon that will be repeated in 2033. AFP PHOTO / LUIS ROBAYO

Jön a negyedik vérhold, csak óráink vannak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 27. 08:58

Hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz látható hazánkból. Ez biztos. Az kérdéses, hogy eljön-e a világvége.

Szeptember 28-án a holdkorong hajnali 3:07-kor érinti a teljes árnyék peremét, a nyugati irányban egyre alacsonyabbra süllyedő holdkorong pedig 4:11-re merül teljesen a Föld árnyékába, amiből 5:23-kor kezd kilépni. A Magyar Csillagászati Egyesület közzétette a holdfogyatkozás “menetrendjét” is:

félárnyékos fogyatkozás kezdete 02:11:47
részleges fogyatkozás kezdete 03:07:11
teljes fogyatkozás kezdete 04:11:10
teljes fogyatkozás közepe 04:47:07
teljes fogyatkozás vége 05:23:05
részleges fogyatkozás vége 06:27:03
félárnyékos fogyatkozás vége 07:22:27

A holdfogyatkozás viszonylag gyakori, de a legtöbbször csak részleges. Ritkább, amikor a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor sem sötétedik el teljesen. Fénye narancsvörösre vált, mert a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt, innen az égitest “vérszíne”, ezt szokták „vérholdnak” nevezni. Olyan időszakot élünk, amikor a mostani – rövid időn belül – már a negyedik lesz. A tetrád első felvonása tavaly április 15-én zajlott, a második október 8-án, a harmadik idén áprilisban. Azt Amerika északi, Ázsia keleti részén és Ausztráliában figyelhették meg. Az utolsó holnapit, azonban Magyarországról is élőben lehet követni.

negy-verhold(960x640).jpg (vérhold, nasa,)

A vérholdat az apokalipszis eljövetelének utolsó jelének tartják azok, akik egy bibliai utalás miatt hisznek abban, hogy a négy vérhold a végítélet eljövetelét jelenti. Jóel próféta ugyanis ezt jövendölte.

A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja.

Mint azt korábban írtuk, az idézetet alapul véve Mark Blitz dolgozta ki a vérhold elméletét, amit egy pap, John Hagee bestsellere, a „Négy Vérhold” tett híressé.

„Ha látjuk a jeleket – és négy egymást követő vérhold nagyon komoly jel – az azt jelenti, hogy egy korszak a végéhez közeledik”.

A teljes holdfogyatkozásokat a NASA is vizsgálta. Főként azokat, amelyek egybeestek az úgynevezett Hold-tetrádokkal. A kutatások egyelőre nem igazolták a világvégét, de a biztonság kedvéért ezen elméletek hívei élvezzék ki a hétvége minden percét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.