Tudomány

Felbukkant a harmadik vérhold, közeleg a vég

negy-verhold(960x640).jpg (vérhold, nasa,)
negy-verhold(960x640).jpg (vérhold, nasa,)

Négy, egymást gyorsan követő teljes holdfogyatkozás közül ma következik be a harmadik. Az utolsó idejére világvégét jósolnak.

A holdfogyatkozás viszonylag gyakori jelenség, ám a legtöbb csak részleges. Azok az esetek, amikor a Hold teljes egészében a Föld árnyékába kerül, sokkal ritkábbak. A Hold ilyenkor vöröses árnyalatba borul, mert a Nap rávetülő fényét megszűri a földi atomszféra, és elnyeli a kékes fény nagy részét. Ezt a jelenséget szokták „vérholdnak” nevezni – írja az IFLS.

Ahhoz képest, hogy a teljes holdfogyatkozás általában nem túl gyakori, jelenleg olyan időszakot élünk, amikor rövid időn belül négy is követi egymást. A tetrád első felvonása tavaly április 15-én zajlott, a második pedig október 8-án. A mai vérhold Amerika északi, és Ázsia keleti részén, valamit Ausztráliában figyelhető meg. Az utolsót, szeptember 28-án azonban épp a Föld túloldaláról lehet majd látni, így Magyarországon is élőben követhetjük az apokalipszis eljövetelének utolsó jelét.

Merthogy vannak, akik egy bibliai utalás miatt hisznek abban, hogy a négy vérhold a végítélet eljövetelét jelenti. Jóel próféta ugyanis azt jövendölte: “A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja”. Mint azt korábban írtuk, az idézetet alapul véve Mark Blitz dolgozta ki a vérhold elméletét, amit egy pap, John Hagee bestsellere, a „Négy Vérhold” tett híressé.

„Ha látjuk a jeleket – és négy egymást követő vérhold nagyon komoly jel – az azt jelenti, hogy egy korszak a végéhez közeledik” – idézi a brit Metro az amerikai lelkészt.

Az április 4-i teljes holdfogyatkozás magyar idő szerint délután két óra körül teljesedik ki, de nagyjából csak öt percig lehet majd megfigyelni, mert a Hold a Föld árnyékának csak a szélén halad keresztül. A kaliforniai Slooh Community Observatory élőben közvetíti jelenséget, amit ön is követhet, ha IDE kattint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik