Tudomány

A polipok olyan intelligensek, hogy már-már űrlények

A polipok nyolc kart mozgatnak, elrejtőznek, képesek megszökni. De hogyan? A válasz a génjeikbe van írva. 

A közelmúltban elhunyt zoológus, Martin Wells (egyébként a tudományos-fantasztikus író, H.G. Wells unokája) valahol azt mondta, a polipok alapvetően olyanok, mint az űrlények. Nos, a friss kutatások szerint nem is járt messze az igazságtól.

A kutatók mostanra állították elő a polipok teljes géntérképét, ami tényleg annyira különös, mintha legalábbis űrlények lennének. A térkép elképesztő összetettséget mutat: 33.000 fehérjekódoló génjük van, több mint az embereknek. Ezen kívül a polip génjeiben nagyon magas a rekombinációk száma: rengeteg olyan „ugrógénjük” van, ami képes a génállományukban viszonylag szabadon mozogni – írja az i100.

 Fotó: Thinkstock

„A polip teljesen különbözik az összes állattól a nyolc karjával, hatalmas agyával és fejlett problémamegoldó képességével” – mondta Clifton Ragsdale, a Chicagoi Egyetem kutatója, a Nature-ben megjelent friss tanulmány egyik szerzője.

A kutatók szerint maga a polip genetikai állománya valamivel kisebb, mint az emberé, azonban körülbelül 10.000-rel több gén van benne, és ezek közül több száz kizárólag a polipokra jellemző – javarészt a rejtőzködő bőrszínt és az agyműködést kódolják. Sőt, az idegsejtek fejlődésének koordinálására több mint tízszer annyi génjük van, mint a többi gerinctelennek, és körülbelül kétszer annyi, mint a legtöbb emlősnek.

A polipok olyan intelligenciát fejlesztettek ki, amely képes nyolc kar egymástól független koordinálására, a környezethez igazítja a bőrük színét, tintát fröcsköl a támadóra, sőt, ha fogságban tartják, szökési terveket dolgoz ki. És mindezt 270 millió évvel az ember megjelenése előtt.

„Ők voltak a bolygó első intelligens élőlényei” – mondja Dr. Sidney Brenner, a kutatócsoport egy tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik