Nagyvilág

Nepál: 1,3 millió gyerekhez kell azonnal eljutni

nepál (nepál)
nepál (nepál)

Az UNICEF szerint a szombati földrengés által leginkább érintett körzetekben élők közül egymilliónál is több gyermek szorul humanitárius segítségre.

Az április 25-én Nepálban történt, 7,9-es erősségű földrengés és a mintegy 60 utórengés szörnyű pusztítást végzett az ország nagyobb részében. A halottak száma a legutóbbi hírek szerint meghaladja az ötezret.

Sajtóértesülések szerint a víz- és élelmiszerkészletek fogyóban vannak, emellett áramszünetek és a mobiltelefon-hálózat leállása súlyosbítja a helyzetet. Az utórengésektől tartva több százezren töltötték az épületektől távolabb, a szabad ég alatt az éjszakát. Heves esőzésről is érkeztek hírek, s ez még tovább nehezíti a mentést és a higiénés biztonságot. A katasztrófa miatt kiváltképp a védtelen gyermekek kerültek nagyon rossz helyzetbe, hiszen a vízzel terjedő betegségek az egészséges ivóvíz és a megfelelő higiéniai körülmények korlátozott mivolta miatt éppen őrájuk jelentik a legnagyobb veszélyt főleg úgy, hogy számos gyermek elszakadhatott a családjától.

 
Fotó: UNICEF 

Az UNICEF munkatársakat és segélycsomagokat küld a térségbe a földrengés által érintett gyermekek sürgető humanitárius szükségleteinek kielégítése érdekében. A segélyakció leginkább a vízellátásra, a higiéniai eszközökre, az élelmezésre, az oktatásra és a gyermekvédelemre koncentrál. A már az eleve az országban található készletek felhasználásával az UNICEF már közreműködik a véletlenszerűen kialakult táborokban tartózkodóknak eljuttatandó víz gyűjtésében, valamint a tabletta formájában bevehető hidratáló sók és cink biztosításában. Emellett sátrakat bocsájt rendelkezésre, ezzel is elősegítve az orvosi ellátást biztosítását

Az UNICEF emellett két, összesen 120 tonna segélyszállítmányt állított össze. A repülőgépen Katmanduba juttatandó humanitárius segélycsomagban szerepelnek egészségügyi és kórházi felszerelések, valamint sátrak és takarók is.

Az UNICEF Magyarország a hazai lakosság segítségét kéri. Adományokat a segitekunicef.hu oldalra várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik