Tudomány

Miattunk szélsőséges az időjárás

A világszerte jelentkező hőhullámok háromnegyede az ember okozta globális felmelegedés miatt van.

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedést okolják a szélsőséges időjárási eseményekért, az áradások és aszályok többségéért svájci kutatók a Nature Climate Change című szaklapban hétfőn megjelent tanulmányukban.

A zürichi Műszaki Egyetem munkatársai számítógépes modelleken vizsgálták az emberi tevékenység hatását az időjárásra és arra jutottak, hogy a világszerte jelentkező hőhullámok háromnegyede, a szélsőséges mennyiségű csapadéknak pedig majdnem egyötöde írható a globális felmelegedés számlájára. A többi jelenség természetes okokra vezethető vissza.

A kutatás vezetője, Erich Fischer hangsúlyozta: minimális hőmérsékletváltozás is sokat jelent az időjárási szélsőségek erősödése szempontjából. Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két fokkal emelkedik, a hőhullámok valószínűsége ötszörösére nő. A klímaváltozás okozta özönvízszerű esőzéseknek leginkább az északi félteke van kitéve.

A rendszeres mérések kezdete óta a tavalyi volt a legmelegebb év az ENSZ meteorológiai világszervezetének jelentése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik