Tudomány

Száz éve melegszik Magyarország

szárazság (szárazság)
szárazság (szárazság)

A klímaváltozás hatásai már most is érezhetők, mértékét pedig egy új térkép szemlélteti kiválóan. Nincs kivétel, az egész emberiség megszenvedi a környezetszennyezés hatásait.

Az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás jelen korunkban a globális felmelegedés megfékezése. Pontosabban fogalmazva elviselhető keretek között tartása. Hosszú távon a tengerszint emelkedése milliós parti városokat fenyeget elöntéssel, a gleccserek olvadása a föld lakosságának nagy részét vízhiánnyal fenyegeti. Gyakoribbá válnak az időjárási szélsőségek, pusztító viharok, soha nem látott áradások és hosszú aszályos időszakok követik egymást.

Mára már kevesen kérdőjelezik meg, hogy a klímaváltozás egyik motorja az ember, az emberi tevékenység során a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok a felelősek. Egyes számítások szerint Magyarországon a globális mértéknél nagyobb melegedés várható, amely főleg nyáron és ősszel érezteti hatását. A csapadék mennyisége és eloszlása is változni fog: az esős teleken árvízveszélyre, a száraz, forró nyarak idején pedig aszályra kell felkészülnünk.

Ezen a térképen az elmúlt 120 év hőmérsékletváltozása látható 20 éves bontásban. A képre kattintva eljut a NewScientist weboldalára, ahol a világ bármely pontjára kattintva nézheti meg a klímaváltozás hatását. Jobb oldalt a 120 éves világátlag, fölötte adott terület változásai látszanak. A felső legördülő menüben pedig az időperiódusokat választhatja ki, a színeket a bal alsó színskála szerint kell értelmezni.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

Magyarország esetében egy sokkal részletesebb térkép található az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Ez az 1980-as években kezdődött intenzív felmelegedést mutatja. Mindössze Vác magasságában látunk egy apró foltot, ahol 1980-2009 között “csupán” 1,2 Celsius-fokot emelkedett az évi átlagos hőmérséklet. Az egész ország területén ennél sokkal rosszabb a helyzet.

A legforróbb terület Északkelet-Magyaroszág, ahol az elmúlt 30 évben 1,6-1,8, vagy ezt meghaladó mértékben nőtt a hőmérséklet. Gyakoribbá váltak a szélsőségek is. Télen csökkent a fagyos napok száma, míg nyáron több lett a 30 fok feletti hőséget hozó napoké. Az ábrákat, grafikonokat és a részletes szöveges magyarázatot ide kattintva tekintheti meg.


Forrás: met.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik