Tudomány

Minden idők legforróbb éve lehet az idei

polarbears (környezetszennyezés, felmelegedés, globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, üvegházgázok, meteorológia, klímaváltozás, nasa, tudomány)
polarbears (környezetszennyezés, felmelegedés, globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, üvegházgázok, meteorológia, klímaváltozás, nasa, tudomány)

A globális felmelegedés miatt a következő években sorra dőlhetnek a hőmérsékleti rekordok.

A három legnagyobb meteorológiai kutatóintézet számításai szerint a 2014-es évhez hasonlóan az idén is megdőlhet a globális hőmérsékleti rekord. Az elmúlt négy hónap adatai alapján máris elmondhatjuk, hogy 2015 az elmúlt évszázad legmelegebb évelejét produkálta; ami az előző esztendő rekordhőségét figyelembe véve jól mutatja, milyen aggasztó mértékben növekszik bolygónk átlaghőmérséklete a légkörben összegyűlt üvegházhatású gázok miatt.

Persze, mivel még csak év negyede telt el, még nem lehet biztosra venni, hogy 2015-ben újra megdől majd a hőmérsékleti rekord. De azért könnyen előfordulhat; a kutatók szerint éppen egy El Niño-jelenség közepén vagyunk, amely hosszan elhúzódhat és egész évben magasan tarthatja a hőmérsékletet.

Rekkenő március

„Szokatlanul meleg évek jöhetnek, valószínű, hogy ahogy 2014-ben, úgy a jövőben is sorban dőlnek majd a hőmérsékleti rekordok” – mondta a Quartzak nyilatkozva Gavin Schmidt, a NASA Godard Űrkutatási Intézetének vezetője.

Az Egyesült Államok Nemzeti Éghajlati Adatközpontja (NOAA) április 17-én adta ki a márciusra vonatkozó mérési adatait. A NOAA 136 éve gyűjti az adatokat; feljegyzéseik szerint az idei volt minden idők legforróbb márciusa, a hónap globális átlaghőmérséklete 0,85 °C-kal haladta meg a 20. századi átlagot.

A NOAA-hoz hasonlóan a Japán Meteorológiai Ügynökség szerint is az idei volt az eddigi legmelegebb március – igaz a NASA a 2010-es és 2002-es után „csak” a harmadik helyen rangsorolta. Az eltérés oka valószínűleg az, hogy mindhárom intézet más metódusok szerint dolgozza fel az adatokat, abban azonban egyetértenek, hogy évek óta folyamatosan növekszik az átlaghőmérséklet.

Nem sok jóra számíthatunk

Schmidt szerint az év első három hónapjában tapasztalható meleg „hátterében két ok állhat: a 2014 végén kialakult El Niño-szerű körülmények és a Csendes-óceán északi részének melegedése” .

Az elmúlt években tapasztalható lassú felmelegedés hátterében az áll, hogy egyre több az üvegházhatású gáz a levegőben. A hőt csapdába ejtő gázok kibocsátásának növekedése következtében a 20. század eleje óta több tized fokkal nőtt a hőmérséklet; egyes kutatók szerint, ha a felmelegedés meghaladja a 2 °C-ot, végleg visszafordíthatatlanná válhatnak a klímaváltozás katasztrofális hatásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik