Tudomány

Megrázó fotók a nepáli földrengés túlélőitől

nepál (nepál., földrengés, nepáli földrengés, katasztrófa, természeti katasztrófa, himalája, mount everest, lavina, tudomány)
nepál (nepál., földrengés, nepáli földrengés, katasztrófa, természeti katasztrófa, himalája, mount everest, lavina, tudomány)

A természeti katasztrófa több ezer halálos áldozatot követelt, tízezreket tett hajléktalanná, és egyes számítások szerint tíz évvel vetette vissza az ország gazdaságát.

Szombaton este gyilkos, 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált. A katasztrófának legalább 3200 halálos áldozata és 6500 sérültje van; tízezrek maradtak fedél nélkül. Az Indiában, Tibetben és Bangladesben is pusztító rengések hatalmas lavinákat indítottak el a Himalájában, 17-en meghaltak, negyvenen megsérültek és többen eltűntek az ötezer méter magasságban lévő Mount Everest-alaptáborban tartózkodó hegymászók közül.

A túlélők továbbra sem érezhetik magukat biztonságban. A szemtanúk és a helyszínre érkező újságírók közül többen a Twitteren osztották meg a pusztításról készült fényképeiket és videóikat.

A pusztítás képei

Siobhan Heanue, az amerikai ABC News tudósítójának beszámolója szerint a Nepál fővárosában, Katmanduban dolgozó mentőalakulatok fáradhatatlanul kutatnak túlélők után az összedőlt házak romjai között:

Sanjoy Majamuder, a BBC News egyik indiai tudósítója arról számolt be, hogy Katmandu lakosai közül sokan az utcán alszanak, nehogy egy újabb utórengés a fejükre döntse a házat:

Kashish Das Shestra fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutató és Thomas Bell író szerint sokan ideiglenes sátortáborokban húzzák meg magukat:

Kanak Mani Dixit író szerint a folyamatos omlásveszély miatt az emberek kénytelenek az utca közepén közlekedni:

Egy Saloyka néven publikáló blogger szerint annyi a sérült, hogy egy részüknek csak ideiglenesem felállított „utcai kórházakban” jut hely:

Sokan keresik hozzátartozóikat a romok alól kiásott holttestek között:

A katmandui repülőtéren hosszú sorokban várakoznak a menekülők:

A francia AFP hírügynökség fotóriportere megrázó erejű képeket készített a Mount Everest-alaptáborban pusztító lavináról:

Egy szemtanú le is videózta a roppant erővel száguldó hófalat:

A földrengés Nepál műemléktemplomait sem kímélte:

Annak ellenére, hogy Nepált folyamatosan veszélyeztetik a kisebb-nagyobb rengések, a helyiek mindig készek újjáépíteni a városukat. „Nem véletlen, hogy Katmandut az »Élő Örökség városának« hívják – a generációk óta itt élő kézműves-családok minden egyes rengés után újjáépítik a városukat. Most nagy próbatétel elé állította őket az élet, minden segítségre szükségük lesz” – írta a Twitteren Kashish Das Shestra.

Egy évtized fejlődése veszett kárba

Több mint nyolcvan éve nem volt ilyen pusztító erejű földrengés Nepálban. A katasztrófa az ország gazdaságát is megrázta, az anyagi kárt egymilliárd és tízmilliárd dollár közé teszik az Egyesült Államok Földrajzi Kutatóintézetének szakértői.

A becslések szerint a rengés akár tíz évvel is visszavetheti a kis himalájai ország gazdasági fejlődését
„Az elmúlt huszonnégy órában legalább száz rengés történt, amelyek infrastrukturális szempontból ötven évvel visszarepítettek minket a múltba – mondta a Quartznak nyilatkozva Mukesh Khanal nepáli közgazdász. – Az autópályák és a közutak súlyos károkat szenvedtek, és még nem tudjuk, hogyan vészelték át a katasztrófát a vízerőműveink.”

A szakember hangsúlyozta: a vízerőművek kiemelten fontosak az ország számára, hiszen túlnyomórészt ezek látják el elektromos energiával a gyárakat és a háztartásokat.

Ráadásul nem csak az infrastruktúra szenvedhette meg a földrengést. Az 1990-es évektől kezdve a korábban jórészt a mezőgazdaságból élő országban egyre fontosabb szerephez jutott az ipari termelés, számos indiai és amerikai cég – köztük a PepsiCo és a Coca-Cola is –épített üzemeket az országban. A legnagyobb károkat mégis inkább az ország GDP-jének 52 százalékát kitermelő szolgáltató szektor szenvedheti el – ezen belül is elsősorban a turizmus, amely több mint félmillió nepálinak adott munkát az elmúlt években.

A helyzetet különösen súlyossá teszi az a tény, hogy Nepál a világ egyik legszegényebb országa. Nem véletlen, hogy Laosz, Kongó és Banglades mögött, csak a 145. helyen szerepel az ENSZ Emberi Fejlettségi Indexén, amelyet a lakosság várható élettartama, az oktatás színvonala és az egy főre jutó bevétel alapján állítanak össze a világszervezet szakemberei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik