Nagyvilág

Drámai videó készült a himalájai lavináról

Mentőhelikopterrel mentik az egyik everesti tábor hegymászóit, akiket telibetalált egy lavina. A hógörgeteg lecsapását megörökítették egy félelmetes felvételen.

Jost Kobusch hegymászó kemény videót töltött fel a himalájai földrengésről és az azt követő lavináról. Az egyik Mount Everest-i táborban voltak több hegymászóval, amikor megérezték az erős, 7,9-es földrengést. Néhány másodperccel később hangos káromkodással keresnek fedezéket a rájuk robbanó lavina elől, amit a rengés okozott. Drámai a videó, látszik a pánik rajta és hallani, ahogy a ritkás magashegyi levegőben zihálnak a túlélők.

 

Eközben megkezdték helikopterekkel levinni a hegyimentők az alaptáborba a szombati földrengés és lavina miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat – közölte Twitter-üzenetben Alex Gavan romániai hegymászó. Az időjárás kedvező, az ég tiszta, ám a táborok 6000 méter magasan vannak, ahol annyira ritka a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni.

Gavan szerint három helikopter érkezett az egyes és kettes táborba, hogy fél perc múlva, miután felvett két embert, már induljon is az alaptáborba. Az egyik helikopter mentőakciójáról egy dán hegymászó, Carsten Lilleluind Pedersen videót készített, amelyet megosztott a Facebookon.

A két felső táborban mintegy száz embert ejtett foglyul a természeti csapás. Az alaptáborban tartózkodók még rosszabbul jártak, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.

Az Egyesült Nemzetek gyermekalapja, az UNICEF hétfői közlése szerint csaknem egymillió gyermeket sújt súlyosan a katasztrófa. 

A BBC hírei szerint 3326 halottról tudni jelenleg a szombati földrengés után, ami Nepál fővárosát, Katmandut is részben romba döntötte. Többen meghaltak a szomszédos Kínában és Indiában is. Katmandu jelenleg egy nagy sátorváros, miután senki sem mer visszamenni a házába, részben az erős utórengések miatt. Miközben a völgyben 6500 sérültet próbálnak ellátni és keresik a romok között a túlélőket, fent a hegyekben sem jó a helyzet, 210 hegymászó ragadt az Everesten. Az egyik utórengést a BBC riportere a helyszínen izgulta végig, ez látható a lenti videón.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik