Tudomány

Így áll bosszút a Föld: elpusztulnak a világ nagyvárosai

Ha a klímaváltozás hatására minden jég elolvad a Földön, a tengerek tucatnyi, ma még több tízmilliós metropoliszt öntenek el. Mutatjuk, mely városokról van szó.

Ma már gyakorlatilag tényként kezelhetjük, hogy a globális felmelegedés gyors ütemét az üvegházgázok légkörbe juttatásán keresztül az emberi tevékenység számlájára írhatjuk. A klímaváltozást megállítani nem tudjuk, de még mérséklésére sem látszik komoly szándék – legalábbis a gyakorlatban.

A felmelegedésnek számtalan káros következménye közül az egyik, a jeges területek világméretű olvadása. Nagyban kell gondolkodni, az olvadékvíz jelentősen megemelheti a tengerek szintjét. Olyannyira, hogy a part menti metropoliszok könnyen az óceán fenekén találhatják magukat.

Nyilván ez nem egy-két nap alatt fog végbemenni, nem fognak tömegek megfulladni saját lakásukban vagy az utcán, és lehet olyan óriási gátakat is építeni, amelyek megállíthatják a vizet. Alábbi videó azt szemlélteti, hogyan nézne ki Földünk, ha a jégben tárolt összes víz a tengerekbe zúdulna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!