Tudomány

Ezeréves csodaszer pusztíthatja el a húsevő szuperbaktériumot

szuperbaktérium (orvostudomány, gyógyítás, orvoslás, baktérium, mrsa, kutatás, antibiotikum, gyógyszer, tudomány, mikrobiológia, kórokozó)
szuperbaktérium (orvostudomány, gyógyítás, orvoslás, baktérium, mrsa, kutatás, antibiotikum, gyógyszer, tudomány, mikrobiológia, kórokozó)

Az MRSA-baktérium akár halálos fertőzést is okozhat, és egyetlen ma ismert antibiotikum sem tudja elpusztítani.

A CNN keddi híre szerint egy ezeréves angolszász orvosi kézikönyvben talált, szemfertőzések kezelésére használt gyógyszer lehet a kulcsa napjaink húsevő szuperbaktériuma, az MRSA elpusztításának.

Az MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) fertőzés gyógyítása komoly fejtörést okoz az orvosoknak, mert minden ma használatos antibiotikumokkal szemben ellenálló. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy rendkívül gyakori betegségről van szó: a kórokozót az egészséges felnőttek húsz-hatminc százaléka hordozza.

Piócás praktikák

A 10. századi „szembalzsam”receptjére a British Library egyik bőrkötésű kódexében bukkant rá Christina Lee, a Nottinghami Egyetem angolszakának kutatója. A Bald piócáskönyve néven ismert fóliánst az egyik első orvosi szakkönyvként tartják számon. Az óangol nyelven íródott könyvet Lee fordította le.

„Azért választottuk ezt a Bald piócáskönyvében található receptet, mert olyan hozzávalókat tartalmaz – köztük a fokhagymát –, amelyek antibiotikumként való alkalmazását más kutatók is vizsgálják” – mondta Lee egy, az egyetem weboldalán közzétett videóban. – A recept meglehetősen egyszerűnek tűnt. Ráadásul a könyv szerint ez a legjobb piócás praktika – hát már hogyne próbáltuk volna ki? Kíváncsiak voltunk.”

Lee az egyetem mikrobiológusainak segítségét kérte, hogy kideríthesse, valóban működik-e a középkori csodaszer. A recept kétféle hagymát (fokhagymát és vörös- vagy póréhagymát), bort és szárított tehénepét ír elő; a hozzávalókat rézedényben kell felforralni. „A lehető legpontosabban követtük a receptet. A Bald-kódex nagyon pontos utasításokkal szolgál a különféle hozzávalók arányára és keverésére vonatkozóan” – mondta a CNN-nek nyilatkozva Freya Harrison mikrobiológus.

A recept azt is előírta, hogy a keveréket öt nap pihentetés után, egy tiszta gyolcsdarabon kell átszűrni. Steve Diggle, az egyetem szociomikrobiológiai tanszékének professzora maga is részt vett a kísérletben. Mint mondta, olyannyira pontosan követték az utasításokat, hogy még a bort is egy olyan szőlőből szerezték be, amelyről tudni lehetett, hogy már a kilencedik században is létezett.

Egy kíméletlen baktériumgyilkos

A kutatók baktériumtenyészeteken tesztelték az ezeréves recept alapján készült gyógyszert. Nem fűztek komolyabb reményeket a kísérlethez – így aztán alaposan meglepődtek a laboreredmények láttán. „Nagyon érdekes dologra bukkantunk – kiderült, hogy Bald szembalzsama elképesztően erős antibiotikum” – mesélte Harrison. Az eredmények lenyűgözőek voltak. A tenyészetekben lévő több millió kifejlett MRSA-sejtből alig néhány ezer maradt életben. „A balzsam kíméletlen baktériumgyilkosnak bizonyult” – lelkesedett Harrison.

A brit tudósok amerikai kollégáikkal együttműködve kísérleti egerekből vett élő szöveteken is tesztelték a balzsam hatékonyságát. Meglepve tapasztalták, hogy sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint bármely ma használt antibiotikum-kezelés. Harrison szerint a gyógyszer külön előnye, hogy hűtőben hosszú ideig eltartható anélkül, hogy veszítene a hatékonyságából.

A többször megismételt laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy a hatóanyagban komoly orvosi potenciál rejlik: az élő szövetekben tenyésző baktériumok kilencven százalékát képes volt kiirtani.

Nagy lehetőségek rejlenek benne

A kutatók egyelőre nem tudták biztosan megállapítani, pontosan hogyan, milyen hatásmechanizmus szerint működik a Bald-féle csodaszer. Harrison szerint valószínű, hogy több aktív komponens is van a keverékben, amelyek különféle módokon támadják a baktériumsejteket; de az sem lehetetlen, hogy az alkoholban pácolódó hozzávalókból egy új, az eddig ismerteknél erősebb baktériumgyilkos molekula jön létre.

„Még most sem tudom elhinni, mennyire hatékony ez az ezeréves antibiotikum – mondta a mikrobiológus. – Amikor megérkeztek az első eredmények, teljesen megdöbbentünk. Egyáltalán nem számítottunk ilyesmire.”

Természetesen, ma még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a csodabalzsam nem csak laboratóriumi körülmények között, hanem kereskedelmi forgalomban is kapható antibiotikumként is megállja majd a helyét. Mindenesetre érdemes folytatni a kísérletezést: „Ha klinikai antibiotikumként is működne, az a legmerészebb álmainkat is túlszárnyalná” – jelentette ki Harris.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik