Élet-Stílus

Öngyilkossága után is a méltóságteljes halálért harcol a 29 éves nő

Brittany Maynard még életében szerette volna elérni, hogy minden amerikai saját maga dönthessen arról, mikor és hogyan hal meg.

Biztos emlékeznek még Brittany Maynardra; a 29 éves, kaliforniai nőre, aki tavaly októberben egy szempillantás alatt világhírű lett, miután közzétett egy videót, amiben hosszan magyarázta, miért lesz öngyilkos annak ellenére, hogy minden sejtje tiltakozik a halál ellen.

“Nincs halálvágyam, de ha már mindenképpen meg kell halnom, akkor szeretnék akkor és úgy, amikor nekem tetszik. Ebben a kérdésben nem vagyok hajlandó alávetni magam a betegségem kénye-kedvének” –

mondta egy hónappal a halála előtt a People magazin riporterének, akinek elárulta azt is, 2014. január elsején tudta meg, hogy rosszindulatú agydaganatban szenved. Sokáig úgy tudta, még van néhány éve, míg betegsége rosszabbra fordul, ám néhány vizsgálattal később kiderült, az előzetesen jósolt 5-10 év, a daganat agresszivitása miatt 5-10 hónapra olvadt.

 

“Én döntöm el, mikor megyek”

Brittany a diagnózist követően úgy döntött, saját kezébe veszi az életét. A Compassion&Choices elnevezésű mozgalmat támogatva videókampányt indított, melyben a hozzá hasonlókért szállt síkra, azokért, akik hosszadalmas, fájdalmas szenvedés helyett, a méltóságteljes halált választanák. Erre egyébként azért volt szükség, mert Amerikában mindössze öt olyan állam van, ahol elfogadták és érvénybe léptették a méltóságteljes halál (death with dignity) törvényét, ami lehetővé teszi, hogy az ezt kérvényező, orvosi segítséget kapjon a távozáshoz.

Mivel Brittany kaliforniai otthonában a törvények a méltóságteljes halált nem teszik lehetővé, a fiatal nő férjével és édesanyjával az oregoni Portlandbe költözött, és november elsején, egy orvos által felírt pirulával, a kedvenc zenéjét hallgatva, és a saját ágyában fekve, kioltotta saját életét.

A már említett People interjúban Brittany a közelgő halálával kapcsolatban azt mondta

„egy sejtem se kívánja a halált, tényleg nem. Élni akarok, és azt kívánom, bárcsak lenne valami gyógymódja a betegségemnek. De nincs. Így nekem se maradt más választásom.”

 

A halála után is kampányol

Hónapokkal azután, hogy Brittany beváltotta az ígéretét, és véget vetett szenvedéseinek, a Compassion&Choices nevű szervezet Youtube-csatornáján, március 31-én újabb videót tett közzé, amit Brittany közvetlenül a halála előtt rögzíthetett, és amiben felszólítja a megválasztott képviselőket, hogy a birtokukban lévő hatalmat használva, tegyék lehetővé, hogy minden amerikai állampolgár saját maga dönthessen a haláláról.

“Az, hogy mikor és hogyan fejezem be a haldoklást, csak rám, és a családomra, legfeljebb az orvosomra tartozik. Hogy mer a kormány ebbe beleszólni? Hogy mernek döntéseket hozni, vagy épp korlátozásokat, melyek megkurtítják az olyan halálos betegek jogait, amilyen én is vagyok?” –

tette fel a kérdést, majd hozzátette, úgy látja, egy ideális világban senkinek nem kell elhagynia a megszokott, biztonságot nyújtó otthonát, az ismerős helyeit és a barátait, csak azért, hogy megszabaduljon a szenvedéstől, és felkészülhessen egy nyugodt, békés halálra. A fiatal nő utolsó videójában felszólítja Kalifornia és további 45 állam kormányzóit, hogy megválasztott képviselőként tegyenek azért, hogy ne megnehézítse a halálos betegek szenvedését, hanem éppen, hogy megkönnyítse.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik