Tudomány

Megfejtették az éjjellátás képességét fiatal tudósok

éjjellátó ember (szem, kísérlet, éjjellátás, )
éjjellátó ember (szem, kísérlet, éjjellátás, )

Ötven méterre látott el a teljesen sötét erdőben a férfi, akinek egy különleges vegyszert csepegtettek a szemébe.

Az éjjellátás képességét adta egy embernek egy független kutatócsoport a Los Angelesben. A tesztszemély órákon keresztül volt képes ötven méterre ellátni, egy vaksötét erdőben – írja a Mic.

A „Science for the masses” (Tudomány a tömegeknek) nevű biohekker csapat dióhéjban a szuperképességekkel bíró ember laboratóriumi megalkotásának lehetőségeit vizsgálja. Teóriájuk az volt, hogy egy viszonylag ritka, a mélytengeri halak szemében található klorofil analóg, a klorin e6 (Ce6) segítségével fel lehet javítani egy egészséges ember látását.

 Kép: scienceforthemasses.org

A kísérleti alany szerepét Gabriel Licina, a csapat egyik biokémikus kutatója vállalta. A labor kutatóorvosa Jeffrey Tibbetts 50 mikroliter (a liter egymilliomod része) Ce6-ot csepegtetett Licina szétfeszített szemeibe, majd vártak, amíg a szer a kötőhártyazsákon keresztül bejutott a retinába.

„Számomra az egész gyorsan zajlott: egy fura, zöldes-fekete homály ereszkedett a szememre, de szép lassan feloldódott” – mondta Licina.

 Kép: scienceforthemasses.org

A kutatók ezután kimentek egy közeli erdőbe, hogy teszteljék a beavatkozás eredményeit. A kísérlet során Licinanak, és egy Ce6-al nem kezelt kontrollcsoportnak kellett embereket, szimbólumokat azonosítania a fák között, változó hátterek előtt, 10-50 méteres távolságban. Az eredmény: a Ce6-al kezelt Licina gyakorlatilag mindent tisztán látott, míg a kontrollszemélyek csak a feladatok harminc százalékát tudták megoldani. Az eredmények több mint ígéretesek, de a Science for the masses csapatára csak most az várnak az igazán komoly tudományos tesztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik