Tudomány

A nap sztárjai a harkály és a hátán kapaszkodó minimenyét

harkály bébimenyéttel (harkály, menyét, )
harkály bébimenyéttel (harkály, menyét, )

Az élet sajnos nem olyan, mint egy rajzfilm: a lenyűgöző kép nemegy baráti fuvart örökít meg.

Az első látásra a világ egyik legcukibb természetfotójának tűnő felvétel a második pillantásra túl szépnek látszik ahhoz, hogy igaz legyen. Az egyrészt biztos, hogy Martin LeMay nem két faj szívmelengető barátságát örökítette meg, hanem egy túl nagyravágyó bébimenyét, és egy halálra rémült harkály találkozását. Az már a madár „arckifejezésén” is látszik, hogy egy élet-halál harc zajlik a szemeink előtt.

 

Másodszor, a gyakorlott internetfogyasztóban egy ilyen fotó láttán a lelkesedés mellett az egészséges gyanakvás is feltámad: vajon valódi, vagy manipulált képről van-e szó? Nos, a brit Metro, és az amerikai BuzzFeed is felkutatta, majd meginterjúvolta a fényképet készítő Martin Le-May, angol hobbifotóst.

A férfi elmondta, hogy a képet hétfőn készítette Essexben, a Hornchurch Country Parkban. A feleségével, Ann-el sétálgattak, pont azért ott, mert remélték, hogy megpillanthatnak néhány zöld fakopáncsot. Amikor éles, zavart csipogást hallottak a nem túl távoli fák felől, megálltak, és elővették a távcsöveiket. Alig pillantották meg a piros bóbitás madarat, az máris tovaröppent, de valami hamarosan a földre a kényszerítette, nagyjából 25 méterre a házaspártól, és heves szárnycsapkodásba kezdett.

 

Martin ekkor készítette el a fotót az újra szárnyra kapó harkályról, hátán a pici emlőssel, amit a madár hiába próbált lerázni magáról. Pillanatokkal később a kis menyét ismét földre kényszerítette leendő áldozatát, ám ezúttal olyan közel kerültek az emberekhez, hogy a ragadozó megzavarodott, és inkább menekülőre fogta: hamarosan eltűnt a magas fűben. A rémült harkály is gyorsan összeszedte magát és már el is tűnt a közeli fák lombjai között.

Képek: Martin Le-May

Ajánlott videó

Olvasói sztorik