Élet-Stílus

Háromszülős lombikbébik jöhetnek világra Angliában

csecsemő (csecsemő)
csecsemő (csecsemő)

Súlyos örökletes betegségeket lehet elkerülni az eljárással.

Az Egyesült Királyság az első ország a világon, ahol törvényesen jöhetnek világra gyermekek három szülőtől – tudósít a BBC. Az első ilyen gyermek 2016-ban születhet meg.

A hónap elején az alsóház nagy többséggel fogadta el a javaslatot, amit a Lordok Háza is jóváhagyott.

A háromszülős eljárással olyan genetikai betegségeket lehet elkerülni, melyeket a génállományban lévő mitokondriális rendellenességek okoznak. Ilyenkor az anyába való beültetés előtt egy egészséges nő DNS-ének felhasználásával megváltoztatják a beültetendő embrió DNS-ét, ez viszont nem érinti a születendő gyermek külső genetikai jegyeit, személyiségét. A „második anyától” a DNS egy ezreléke származik ilyen esetekben.

A vita során az egészségügyminiszter azzal érvelt, hogy ez az eljárás reményt adhat sok családnak, a szakértők pedig megnyugtató értékelést adtak a beavatkozásról. Lord Howe úgy véli: ezek után kegyetlenség lenne megtagadni a gyermektelen szülőktől, hogy igénybe vehessék ezt a módszert.

Nem kell arra számítani, hogy tömegével lepik el a „génmódosított” babák a világot, évente 150 indokolt esetben kerülhet sor az eljárásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik