Tudomány

Árverésen Sir Winston Churchill vére

churchill 2 (winston churchill)
churchill 2 (winston churchill)

Akár egy science-fiction sztori felütése is lehetne, de ez a véres valóság.

„Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” – mondta Winston Churchill népének, miután 1940-ben miniszterelnökkés választottak. Szavai fura csavart kapnak március 12.-én, amikor a volt miniszterelnök első ígérete szó szerinti valósággá válik.

 Churchill választási győzelme után, 1940-ben (kép: Wikipédia)

A dorseti Duke’s aukciósház aznap bocsát árverésre egy ampullát, ami Churchill vérét tartalmazza. A mintát 1962-ben vették tőle, amikor a londoni Middlesex kórházban ápolták, miután Monte Carloban eltört a csípője. Az orvosok aggódtak, hogy az akkor 87 éves, volt miniszterelnök belehal a sérülésbe, de felépült, és még három évig élt aktív életet.

A vértmintát egy Patricia Fitzgibbon nevű ápolónő-tanuló kérte el a kórháztól, amikor látta, hogy a címkéjén a híres politikus neve szerepel. A hölgy egész életében kincsként őrizte az ampullát, de nemrég elhunyt, így hagyatékának több darabja közt, ezt is elárverezik – írja a weblapján az ITV.

Az aukciósházban úgy számolnak, hogy Churchill vére 300-600 font (125-250 ezer forint) közötti áron kelhet majd el, de elismerik, nagyon nehéz megbecsülni egy ilyen egyedi történelmi tétel piaci értékét.

Kérdés persze, hogy a leendő vásárló mihez kezd majd a mintával. Lehet, hogy csak őrizgeti majd, mint Patricia Fitzgibbon, az első tulajdonos. De mi van, ha olyan ember veszi meg, aki DNS mintát vesz majd belőle, és megpróbálja majd klónozni Sir Winstont? Utóbbi persze a tudomány jelenlegi állása szerint, csak fantazmagória, de érdekes történet lehetne belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik