Kultúra

Százmillióért kelt el a legendás Les Paul-gitár

Les Paul-gitár (Les Paul-gitár, fekete szépség, aukció)
Les Paul-gitár (Les Paul-gitár, fekete szépség, aukció)

A Fekete Szépség névre hallgató, 1954-es elektromos gitárt a Gibson cég készítette, ez volt az ikonikus Les Paul sorozat mintapéldánya. A hangszer A New York-i Guernsey's árverésén 355 500 dollárért (95,8 millió forint) kelt el.

A Guernsey’s által a világ legjelentősebb elektromos gitárjának tartott hangszer új tulajdonosának kiléte egyelőre ismeretlen, nevét még nem közölte az aukciós ház. A gitár piaci értékét csak a licitálás kezdetekor határozták meg.

Az „elektromos gitárok atyját” Les Paul a tervezés során arannyal borított részekkel díszítette. A zenész valójában több mint két évtizeden keresztül fokozatos, apró átalakításokkal tökéletesítette a hangszer hangját. A „How High the Moon” című slágeréért is ismert, legendás dzsessz-, country- and bluesgitáros a koncertjein, a hangfelvételekkor és a Les Paul and Mary Ford című tévéműsorban is ezen a hangszeren játszott. A zenész 2009-ben hunyt el, gitárját barátjára, a gitárszakértő és -gyártó Tom Doyle-ra hagyományozta. A licitálási rekordot a 2013 óta egy Fender Stratocaster-gitár őrzi, amivel Bob Dylan az 1964-es Newport folkfesztiválon játszott – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik