Tudomány

Különleges fegyverrel őrizték a Szent Koronát

Vibárdnak hívják, és valójában egy bárd volt 60 centis éllel, angyalos címerrel, Isten szemével és a király monogramjával díszítve.

Királyi rendelet újította meg a Szent Korona őrzését 1871-ben, amikor megszületett a Magyar Királyi Koronaőrség is. A testület létszámát 45 koronaőr és két tiszt jelentette, a tagokat a honvédgyalogságból toborozták. Abból lehetett koronaőr, aki már két évet szolgált a gyalogságnál, nőtlen, 178 centinél magasabb és jó megjelenésű volt. Négy évre szerződtek, a korona fizikai őrzését mindig egy altiszt és három koronaőr látta el – írja Varga Kálmán a Rubicon történelmi magazin legfrissebb számában.

Speciális díszfegyver

Magát a relikviát a várban őrizték, a mai Országos Széchényi Könyvtár épületszárnyában a század utolsó éveiben egy erre a célra épített páncélteremben. A koronaőrség a II. világháború után megszűnt, 2000-ben éledt újjá a Koronaőrző Őrség formájában. Ekkor azonban már nem hozták vissza a speciális díszelgőfegyvert, a vibárdot.

Az elit királyi testőrségekre jellemző, nyelével együtt 223 centiméteres fegyver az alabárd egyik fajtája. Az őrség 1871-es alapításakor 50 darabot készítettek belőlük, a későbbi pótlások során pedig apróbb módosításokat is végeztek rajtuk. A vibárdok 60 centis pengéjét a Szent Korona, alatta pedig az IFJ, Ferenc József monogramja díszítette. Alá vésték a magyar középcímert, majd az alapítás dátumát: 1871. Hátoldalukon a király monogramját ugyancsak korona díszítette, alatta kapott helyet “Isten szeme”, majd a címer.

Forrás: koronaorseg.hu

Ma már csak hagyomány

A századforduló után kisebb átszervezés történt, ekkor megváltoztatták a vibárdok vésetét is: az előlapra, a címer helyére a Madonna alakja került, hátoldalán pedig a középcímer alatt feltüntették az 1871-es évszámot. Ekkor határozták meg az őrség 1945-ig használt, díszes egyenruháját is. Magasított díszföveget viseltek madárszárny alakú tollforgóval, fehér kócsagtollakkal, nagy címerdísszel. A díszattila vörös volt, a nadrág zöld, a köpeny pedig fehér.

A rendszerváltás után létrehozott Koronaőrző Őrség felállításakor nem nyúltak vissza a hagyományos öltözethez, és a vibárd is kikerült a díszfegyverek közül. Mégsem tűnt el teljesen, a hagyományőrző Magyar Koronaőrök Egyesületének rendezvényein ma is találkozhatunk a díszes, méltóságteljes, “eredeti” koronaőrökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik