Tudomány

1902: “A magyarokat vissza kell kergetni Ázsiába”

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 02. 05. 16:04

Lecsukták a "tót" képviselőt, mert magyarok ellen izgatott, Jedlicska Rudolf pedig néhány fillér miatt elbukta a főnyereményt - a XX. század elején történt.

Korábban a témában:

A századelő Magyarországán a nemzetiségi kérdés igencsak kiélezett volt, mind a kisebbségek, mind a magyarság érzékenyen reagált még a legkisebb sértésekre is. Valasek János, “a verbói kerületben megválasztott tót nemzetiségű képviselő” izgatás miatt állt bíróság elé 1902 decemberében – derül ki a korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról.

Három év izgatásért

Valaseket nemzetiség elleni izgatással vádolták, miután a választások során “Krakovában programbeszédében tót adókönyveket követelve, az iskolákról azt mondta, hogy azokban »megmérgezik a népet a magyar nyelvvel«, majd azt fejtegette, hogy »a tót nemzet el van nyomva s a magyarokat vissza kell kergetni Ázsiába a honnan jöttek«”.

A vádlott tagadott, a tanúk ellentmondó vallomásokat tettek. “A pörbeszédeket deczember 24-ikén mondták el. Chudovszky Géza dr. királyi ügyész nemzeti érzéstől áthatott beszédben mintegy két óra hosszat foglalkozott a bűnpörrel, a melynek ugy tárgya, mint körülményei, a maga teljes valóságában leleplezi a tót tulzók vakondok munkáját. Nem szabad türnünk megtorlatlanul, hogy ezeréves államiságunk ellen izgassanak.” Valasek Jánost a bíróság három havi fogházra és 300 korona pénzbüntetésre ítélte.

A legszerencsétlenebb nyertes

Az 1903. januári lapok számoltak be a század talán legszerencsétlenebb sorsjegynyerteséről. A magyar állami sorsjátékban részt vevő jegyeket Ausztriában állami hivatalnokok is árusították, többek között Jedlicska Rudolf, neufeldi adóhivatali segédtiszt is. Sok jegyet eladott, ám négy darab a nyakán maradt, köztük az 1012-94. számú sorsjegy. “A megmaradt sorsjegyeket a huzás napján, vagyis deczember 30-án levél kiséretében postára adta és visszaküldte Budapestre. A levelében arra kérte a lottó-igazgatóságot Jedlicska, hogy mivel a négy darab sorsjegyet már nem tudta eladni, az ezekért kifizetett összeget küldjék vissza.”

Élete legnagyobb hibája volt ez a levél. A december 30-ai sorsoláson 150 ezer koronás főnyereményt ugyanis az 1012-94. számú sorsjegy nyerte meg. “Január 2-ikán távirat érkezett Neufeldből Jedlicska Rudolftól, a ki arra kérte az igazgatóságot, hogy az általa deczemeber 30-án postára adott négy darab sorsjegyet küldjék neki vissza. … A távirat vétele után maga az igazgató rohant a postára, kutatni Jedlicska levele után, hol azt meg is találták, és benne a 1012-94. számu sorsjegyet is, mely a 150,000 koronás főnyereményt nyerte. … Távirata hiábavaló volt, mert az igazgatóság a sorsjegyet nem adja vissza s így a 150,000 korona főnyereményt sem fizetik ki neki.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Dozens of surveillance cameras are installed on a beam over a road in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 5 November 2014.

Local drivers in the eastern Chinese city of Hangzhou are widely alerted to drive carefully on one specific road as dozens of surveillance cameras are installed on a single beam over the road to monitor the traffic. According to pictures of the surveillance lineup, more than 30 cameras are installed on the beam. But no one knows why so many cameras are put into use to monitor the traffic within a short distance on the road.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.