Nagyvilág

Hemzseg az iróniától a davosi Világgazdasági Fórum

davosi világgazdasági fórum 2015 (világgazdasági fórum, davos, svájc, )
davosi világgazdasági fórum 2015 (világgazdasági fórum, davos, svájc, )

Magánrepülőgépek hadával a klímaváltozás ellen, szupergazdagok keresnek megoldást a társadalmi egyenlőtlenségekre.

Megkezdődött a 45. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. A világ minden tájáról özönlenek a helyszínre a politikai és üzleti vezetők, a milliárdos hírességek, egyszóval annak a leggazdagabb egy százaléknak a képviselői, akiknek a kezében van az egész bolygó vagyonának nagyjából a fele.

A 2500 vendég közül 1700-an érkeznek magánrepülőgépekkel, derül ki a CNN egyik cikkéből, amelyik arról is ír, hogy milyen sok nyűggel jár le-, illetve felszállási engedélyhez jutni a túlzsúfolt reptereken. A magánképek miatt körülbelül megduplázódik az alpesi ország szokásos légi forgalma, és ebben még nincsenek benne azok az Eurofighter Typhoon típusú vadászgépek, melyek a résztvevők biztonságáról gondoskodnak. Ehhez képest, a négynapos globális csúcsértekezlet egyik idei fő témája a globális felmelegedés, illetve a világgazdaság szén-dioxid kibocsátásának mérséklése.

De ha nem volna elég az iróniából: a belépőjegyeikért fejenként 40 ezer dollár (11 millió forint) körüli összeget kicsengető szupergazdagok azt is megvitatják majd, hogyan kellene csökkenteni a legvagyonosabb és a legszegényebb emberek közötti társadalmi szakadékot, és a 83 százalékban férfiakból álló társaság tárgyal majd a nőkkel szembeni egyenlő bánásmód egyre sürgetőbb problémáiról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik