Tudomány

Élve mászott ki a kígyó gyomrából

A bravúr egy kis ostorsiklónak sikerült, bár életét inkább köszönheti a vakszerencsének, mint saját leleményességének.

 

Kertbe kijáró macskáknál gyakran előfordul, hogy zsákmánnyal kedveskednek a gazdinak: döglött egereket, hüllőket, madarakat cipelnek az ajtó elé vagy a teraszra. A Corfun élő holland Dick Mulder sem csodálkozott, amikor egy döglött kígyót – egy négycsíkos siklót – talált a verandán. Férfiember többnyire nem jeleskedik napi rutinfeladatok megoldásában, így először illető úr sem vette szívére a teraszon fekvő döglött hüllő problémáját. Annyira legalábbis nem, hogy cselekedjen is. Nem volt viszont más választása, amikor felesége ijedten szaladt be, hogy a kígyó él, mozog, azonnal csináljon valamit!

Mulder persze csendre intette hitvesét: nyugodjon meg, biztosan döglött a sikló, a macska hozta. Végül mégsem volt más választása, kiment. A látottak hatására pedig visszaszaladt a házba a fényképezőgépért, és ezt a fotót lőtte:


Fotó: Dick Mulder

A négycsíkos sikló valóban döglött volt, a mozgást egy kisebb ostorsikló küzdelme generálta, ahogy megpróbált kijutni a másikból. Sikerrel járt. A kis fickónak hihetetlen szerencséje volt. A képet látva Andrew Gray, herpetológus a National Geographicnak elmondta, a macska valószínűleg épp abban a pillanatban ölte meg a kígyót, ahogy az lenyelte a kisebbet. Máskülönben az oxigénhiány és a gyomorsav gyorsan végzett volna vele. A macska közbelépése viszont önmagában kevés. A kígyók ugyanis fejjel előre nyelik le zsákmányukat, hiszen az emlősök lábai ebből az irányból a testük mellé hajlanak, az állat pedig simán lecsúszik a hüllő torkán.

Hősünket tehát valószínűleg rendhagyó módon a farkánál kezdte nyeldesni a támadója, így miután izmai elernyedtek, nyitva volt a szabadulás útja. A szakértő szerint azonban nincs kizárva, hogy a kis sikló igazi túlélő- és szabadulóművészként megfordult a nagyobb kígyó testében… A természetben nem mindenkinek van szüksége akrobatikus mutatványokra és jókora szerencsére, hogy élve távozzon egy gyomorból. A szalamandra bőre mérgező váladékot termel, ha egy ragadozó elég meggondolatlan, hogy rátámadjon, az életével fizet:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik