Tudomány

Légi csatákat vívnak Budapest felett

Ha egy állat intelligens és a hasa épp tele van, valamivel el kell foglalnia magát. A varjak és sólymok szabályos légi ütközeteket vívnak pusztán szórakozásból.

Korábban a témában:

A környező zöldterületeknek és a Dunának köszönhetően Budapest a madárvilág sokszínűsége tekintetében is kiemelkedik a világ fővárosai közül. Főleg télen, amikor a bőségesebb élelem reményében olyan fajok is megjelennek, amelyek egyébként nem költenek a városban. Ha valaki nem csak azért néz ki az ablakon, hogy esik-e az eső, érdekes események szemtanúja lehet.

Gyakori például galambcsapatok hirtelen felrebbenése, veszett szárnycsattogással kísért cikázó repülése. Ilyenkor felfedezhető a ragadozó madár is a környéken. Ám amikor egy károgó, ricsajozó varjú is beszállt a “kergetőzésbe” a galambok mellett, felhívtuk Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársát.

Játszanak, szórakoznak

Sok madár vadászik galambméretű zsákmányra, ezért ezek a madarak meglehetősen ijedősek, már akkor is felrebbennek, ha egy ragadozó csak átrepül a terület fölött. A stratégiájuk egyébként kiváló, a nagy tömeg, a gyors és hirtelen irányváltoztatás, a sűrű szárnycsapkodás elbizonytalanítja, összezavarja a vadászt.

A varjúnak viszont nincs félnivalója, ő csak egyszerűen unatkozik. Szociális intelligenciája egy 3-4 éves gyermekének felel meg, a mostani hómentes időben hamar megszerzi a szükséges táplálékot, üres óráit pedig igyekszik valahogy elütni. Kiváló móka számára, ha kialakul egy hasonló vircsaft, nem is tétovázik: károgva, hangoskodva beveti magát az események sűrűjébe és nekitámad a ragadozónak. Megteszik ezt a varjak a levegőben nem túl fürge sasokkal is pusztán szórakozásból.

Magyarországon telelő parlagi sasok játszanak egymással és ágakkal:

Szabályos légi harcokat láthatunk sólymoktól is. Télen rengeteg ragadozó madár telel Magyarországon, ilyenkor a hazai pályán játszó kerecsen elhagyja a vadászat napi rutinját, sokkal szórakoztatóbb módon szerez élelmet. Megvárja, míg valamely vetélytársa – akár egy sas – zsákmányt ejt, majd megtámadja a levegőben. Addig piszkálja, rugdossa, míg az elejti a prédát, a sólyom pedig még a levegőben elkapja és meglép vele. Ezt nevezik kleptoparazitizmusnak.

Óriásbagoly Budapesten

Aki régóta foglalkozik állatokkal, testbeszédükből képes megállapítani szándékaikat: támadnak, udvarolnak vagy játszanak? Orbán Zoltán egyszer madárlesen megfigyelte, ahogy egy karvaly és egy varjú szó szerint eljátszadozott egymással. Táplálékbőség volt, mindkét madár teli hassal unatkozott a faágon egészen addig, amíg a varjú meg nem látta a ragadozót. Odarepült és addig piszkálta, míg a karvaly is szárnyra kelt, a levegőben fogócskáztak, majd megpihentek. Később cseréltek, a karvaly hívta játszani fekete ruhás “barátját”.

Tényleg pezseg az élet a madárlakta Budapesten, az etetőkre érkező énekesmadaraktól kezdve a ragadozókig számtalan faj megtalálható. Főleg karvalyokat és héjákat lehet megfigyelni, de több bagolyfaj is itt él velünk, és valahol a város területén még réti sas is fészkel. Évekkel ezelőtt Európa legnagyobb baglyát, az uhut is megfigyelték fővárosunkban, ami már csak azért is meglepő, mert egy körülbelül 60-70 centiméter magas madárról beszélünk.

Egy uhu Finnországban nemzeti hős lett, Helsinki díszpolgárává választották – meséli Orbán Zoltán. A bagoly a Finnország-Belgium mérkőzés közben szállt a pályára, a meccset félbe kellett szakítani miatta. A közönség örömujjongásától kísérve megpihent a belga kapun, távozása után pedig győztek a finnek. Ezért járt Bubinak keresztelt madárnak a megtisztelő cím.

Bubi megzavarja a meccset:

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.