Tudomány

“Megmozdult a hegy Ó-Budán”

Festetich gróf kutyaólban töltötte az éjszakát az eb mellett, megcsúszott a Tábor-hegy a Bécsi út mellett, ügyes svájciak pedig csúnyán lehúzták az amerikai milliomost - 1902-ben járunk.

Ami érdekes, szörnyű, vicces volt, arra a sajtó azonnal lecsapott már 1902-ben is. A korabeli híreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról válogattunk az 1902-es év bulvársajtójából.

Kutyával aludt a gróf

Egy keszthelyi újság szellőztette meg Festetich György kellemetlen esetét a házőrző ebbel. Vadnay Károly uralmi ügyvéd a gróf bizalmas embere volt, “és a Festetichhel szemben állott kétemeletes házba költözött. A gróf roppant nyugtalan természetű volt és ha éjjel valami fontos dolog jutott eszébe, azonnal felkereste bizalmas emberét, hogy a dolgot megbeszélje vele. Egy éjjel a gróf Vadnayhoz ment át, de megfeledkezett, hogy mielőtt bizalmasának a házába lép, átszóljon, vagy jelezze, hogy jön, különben a szabadjára eresztett kutya fogai közé kerül”.

“Belépett hát az udvarra s mihelyt az őrző eb észrevette, odaugrott és megharapta a – nadrágját és huzta a kutyaházhoz. A kutya igy volt betanítva. Senkit sem harapott, csak ki nem eresztette reggelig, kit éjjel megcsípett. A gróf hiába kiáltozott a lakástól messzeeső kutyaólból, senkisem hallotta s végre is kénytelen volt átvirrasztani a hosszu éjszakát a kutya mellett a földön.”

“A kora reggel ébredő cselédek ijedten vették észre a grófot, és Vadnay, mikor meghallotta az esetet, magából kikelve, parancsolta meg: – Lőjétek agyon rögtön azt a dögöt!
– Ugyan, ugyan,- mondá az éppen belépő gróf, – kár volna agyonlőni,- csak egy matraczot tegyenek a kutyaól mellé, hogy puhában feküdjék, kit a lelkiismeretes éjjeliőr elfog.”

Kiürítettek egy korcsmát

Kevésbé mókás lehetett, amikor 1902 júliusában a “Vörösvári ut mentén lévő ó-budai temető fölött megmozdult a Tábor-hegy, alább csuszott, több épületet lakhatatlanná tett és nagy veszélylyel fenyeget. Már évek előtt észrevették, hogy a hegy több helyen süpped, mert belsejében sok a forrás s ezek a kőszikla alatt levő agyagot eláztatják, s így üregek támadnak. Nagy veszélyt nem tulajdonítottak ennek, de a legutóbbi nagy esőzések megmutatták, hogy itt veszély van, mert körülbelül 1000 méter hosszuságban és 500 méter szélességben a hegy oldala megrepedezett és nagy területek csusztak alább 2-3 méterrel”.

“Két ház falai szerteszét váltak, a szőlők összevissza nyomodtak, dombok, barázdák keletkeztek. Még kilencz más házon is nagy repedések támadtak. A megmozdult földtömeg nyomása az alsó helyeken is meglátszik s a Bécsi úton egy korcsmát szintén ki kellett üríteni, mert falai repedeznek. A roppant földtömeg még további károkkal is fenyeget.

Lehúzták a milliomost

Biztos sokan derültek viszont a gazdag amerikai turista esetén. “Vanderbilt, a híres amerikai milliomos is szereti az automobilsportot s mikor legutóbb svájczi tartózkodása alatt ugyancsak erősen hódolt ennek a szenvedélyének, – elgázolt egy tehenet. A tehén egy szegény özvegyasszonyé volt, kit Vanderbilt fejedelmien kárpótolt.”

“Második, sőt harmadik és negyedik kikocsikázása alkalmával, hasonló baleset érte a milliomost, kinek most már feltünt, hogy egymásután gázolja a teheneket s mindig bőkezűen fizet – kárpótlásokat. Mikor aztán utána járt az okoknak, megtudta, hogy az elgázolási jeleneteket élelmes emberek készítik elő, s szinte üzletszerűen akarják űzni. Bosszuságában most már nem jár automobilon – Vanderbilt úr. Fél, hogy megszegényedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik