Tudomány

“Megmozdult a hegy Ó-Budán”

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 01. 22. 16:07

Festetich gróf kutyaólban töltötte az éjszakát az eb mellett, megcsúszott a Tábor-hegy a Bécsi út mellett, ügyes svájciak pedig csúnyán lehúzták az amerikai milliomost - 1902-ben járunk.

Korábban a témában:

Ami érdekes, szörnyű, vicces volt, arra a sajtó azonnal lecsapott már 1902-ben is. A korabeli híreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról válogattunk az 1902-es év bulvársajtójából.

Kutyával aludt a gróf

Egy keszthelyi újság szellőztette meg Festetich György kellemetlen esetét a házőrző ebbel. Vadnay Károly uralmi ügyvéd a gróf bizalmas embere volt, “és a Festetichhel szemben állott kétemeletes házba költözött. A gróf roppant nyugtalan természetű volt és ha éjjel valami fontos dolog jutott eszébe, azonnal felkereste bizalmas emberét, hogy a dolgot megbeszélje vele. Egy éjjel a gróf Vadnayhoz ment át, de megfeledkezett, hogy mielőtt bizalmasának a házába lép, átszóljon, vagy jelezze, hogy jön, különben a szabadjára eresztett kutya fogai közé kerül”.

“Belépett hát az udvarra s mihelyt az őrző eb észrevette, odaugrott és megharapta a – nadrágját és huzta a kutyaházhoz. A kutya igy volt betanítva. Senkit sem harapott, csak ki nem eresztette reggelig, kit éjjel megcsípett. A gróf hiába kiáltozott a lakástól messzeeső kutyaólból, senkisem hallotta s végre is kénytelen volt átvirrasztani a hosszu éjszakát a kutya mellett a földön.”

“A kora reggel ébredő cselédek ijedten vették észre a grófot, és Vadnay, mikor meghallotta az esetet, magából kikelve, parancsolta meg: – Lőjétek agyon rögtön azt a dögöt!
– Ugyan, ugyan,- mondá az éppen belépő gróf, – kár volna agyonlőni,- csak egy matraczot tegyenek a kutyaól mellé, hogy puhában feküdjék, kit a lelkiismeretes éjjeliőr elfog.”

Kiürítettek egy korcsmát

Kevésbé mókás lehetett, amikor 1902 júliusában a “Vörösvári ut mentén lévő ó-budai temető fölött megmozdult a Tábor-hegy, alább csuszott, több épületet lakhatatlanná tett és nagy veszélylyel fenyeget. Már évek előtt észrevették, hogy a hegy több helyen süpped, mert belsejében sok a forrás s ezek a kőszikla alatt levő agyagot eláztatják, s így üregek támadnak. Nagy veszélyt nem tulajdonítottak ennek, de a legutóbbi nagy esőzések megmutatták, hogy itt veszély van, mert körülbelül 1000 méter hosszuságban és 500 méter szélességben a hegy oldala megrepedezett és nagy területek csusztak alább 2-3 méterrel”.

“Két ház falai szerteszét váltak, a szőlők összevissza nyomodtak, dombok, barázdák keletkeztek. Még kilencz más házon is nagy repedések támadtak. A megmozdult földtömeg nyomása az alsó helyeken is meglátszik s a Bécsi úton egy korcsmát szintén ki kellett üríteni, mert falai repedeznek. A roppant földtömeg még további károkkal is fenyeget.

Lehúzták a milliomost

Biztos sokan derültek viszont a gazdag amerikai turista esetén. “Vanderbilt, a híres amerikai milliomos is szereti az automobilsportot s mikor legutóbb svájczi tartózkodása alatt ugyancsak erősen hódolt ennek a szenvedélyének, – elgázolt egy tehenet. A tehén egy szegény özvegyasszonyé volt, kit Vanderbilt fejedelmien kárpótolt.”

“Második, sőt harmadik és negyedik kikocsikázása alkalmával, hasonló baleset érte a milliomost, kinek most már feltünt, hogy egymásután gázolja a teheneket s mindig bőkezűen fizet – kárpótlásokat. Mikor aztán utána járt az okoknak, megtudta, hogy az elgázolási jeleneteket élelmes emberek készítik elő, s szinte üzletszerűen akarják űzni. Bosszuságában most már nem jár automobilon – Vanderbilt úr. Fél, hogy megszegényedik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.