Lefejezték a királyt

XVI. Lajos francia király "Capet Lajos polgártársként" lépett a guillotine alá ezen a napon 1793-ban. A hóhér talán még jobban félt, mint ő maga.

Korábban a témában:

A francia forradalom 1789-ben nem űzte el a királyt, de helyzete jelentősen meggyengült, szökési kísérlete pedig már előrevetítette, hogy árulás és “idegenszívűség” vádjával a bűnbak szerepe vár rá. Ez végül 1792. augusztus 10-ét, a Tuileriák palotájának ostromát követően vált valósággá: XVI. Lajos francia királyt letartóztatták. Egy hónappal később Párizsban kikiáltották a köztársaságot, Valmy mellett pedig a forradalom erői megverték a porosz intervenciós csapatokat.

Rettegett a hóhér

Az uralkodót egyszerű polgárként, Capet Lajosként idézték a Konvent elé 1792. december 11-én. A perirat 33 vádpontot tartalmazott, gerincét a hazaárulás adta, de felelnie kellett többek között az 1789-es alkotmányozó nemzetgyűlés akadályozásáért, a királypárti felkelésekért, rokonai emigrációs tevékenységéért. Hosszú vitát követően végül a Konvent 1793. január 16-án 387:334 arányban a király halálára szavazott.

Utolsó perceit Charles-Henri Sanson, a köztársaság főhóhérának visszaemlékezéséből ismerjük. Szerencsétlen rettegett, komolyan vette a royalisták fenyegetését, miszerint a királyt kiszabadítják, a hóhért pedig szitává lövik. Úton a vesztőhely felé abban reménykedett, hátha a mentőakció már az előtt sikerrel jár, hogy az uralkodót az ő gondjaira bízzák.

Nem így történt, “Capet Lajos polgártárs” rendben megérkezett a mai Concorde-téren felállított nyaktiló alá. Nyugodtan és méltóságteljesen lépett fel az emelvényre, a több tízezres szájtáti tömeg némán figyelte a jelenetet, csak a dobok peregtek. Sanson a beígért menekítőket várva szinte mozdulni sem tudott, szinte biztosra vette, hogy az ő életének is ezek utolsó percei.


XVI. Lajos kivégzése (Wikipedia)

Bátran halt meg a király

Egyik segédje le akarta segíteni Lajos felöltőjét, ám a király elhárította a gesztust. „Fölösleges, így is jó lesz, ahogy vagyok” – mondta, aztán mégis levette. Csak gyóntatója rábeszélésére hagyta, hogy kezét összekötözzék saját zsebkendőjével – kötélről hallani sem akart. A király ezután az emelvény szélére lépett, szembenézett a tömeggel, majd egy fejmozdulattal elhallgattatta a dobpergést.

„Emberek, ártatlanul halok meg!” – kiáltotta, ám amit ezután mondott, azt az újra rázendítő dobok hangja elnyelte. A közelében állók mégis jól hallották: „Uraim, ártatlan vagyok mindabban, amivel vádolnak. Azt kívánom, hogy kiontott vérem szilárdítsa meg a franciák jólétét”. Bátran feküdt a nyaktiló alá, Sanson pedig kioldotta a 40 kilós, éles vasat tartó kötelet, ami négy méteres magasságból zuhant alá.

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.