Masat-1 kilövése (masat)
Tudomány

Megsemmisült az első magyar műhold

Misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel a Föld légkörébe érve elégett - a Masat-1 - közölte a missziót irányító kutatócsapat szombaton az MTI-vel.

Magyarország első műholdjának megsemmisülése feltehetően az előre jelzett időszakban, péntek 23.15 és szombat 0.45 között következett be.

A kutatók tájékoztatása szerint az utolsó online csomag 21 óra 21 perc 43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután nem észleltek több jelet a Masat-1-ről. Ennek részben az az oka, hogy a műhold az utolsó óráit vagy óceán, vagy olyan terület felett töltötte, ahol nem voltak a magyar irányítók számára adatokat gyűjtő földi állomások.

Legközelebb ilyen terület fölé szombat hajnali 2.27-kor került volna a műhold, de a BME földi állomásáról ekkor már nem tudták venni a jeleit.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja korábban kiemelte: a Masat-1 megsemmisülése – amely a műholdak életciklusának természetes folyamata – nem a projekt lezárását jelenti, hanem egy hosszabb, az űrkutatás magyarországi kiteljesedését szolgáló tudományos-műszaki-szakmai együttműködés újabb stációja.

A 2012. február 13-án pályára állt Masat-1 műhold megszületése és missziója a BME VIK két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztőinek, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint hatvan hazai és külföldi cég összefogásának és támogatásának köszönhető.

Ajánlott videó