Nagyvilág

Rossz pályára álltak az uniós műholdak

Nem lehet tudni, hogy mekkora az eltérés, ahogy azt sem, hogy milyen következményei lehetnek ennek.

Fellőtték az Európai Unió saját navigációs rendszerének két újabb műholdját, de az Arianespace űrhajózási vállalat szombati közlése szerint nem a megfelelő keringési pályára álltak rá.

A Francia Guyanában lévő kourou-i űrközpontból orosz Szojuz rakétával fellőtt műholdak közel négyórás repülés után váltak le hordozójukról, hogy Föld körüli pályára álljanak 23 ezer 522 kilométeres magasságban. A szombat délelőtti jelentések szerint azonban a legutóbbi mérések azt mutatják, hogy ennél alacsonyabb pályára kerültek.

Az Arianespace egyelőre nem közölte, pontosan mekkora az eltérés a pályák között, és milyen következményei lehetnek a történteknek. Azt sem tudni, hogy lehetséges-e korrigálni a műholdak keringési útját. Az európai űrhajózási cég csak annyit jelzett, hogy a szakemberek vizsgálják a helyzetet.

Az amerikai GPS-rendszerhez hasonlóra tervezett európai navigációs műholdprogram a brüsszeli remények szerint ősszel kezdheti meg működését a kezdeti szolgáltatásokkal. Eddig négyet juttattak az űrbe a több mint húsz tervezett műholdból, a most fellőtt kettővel hatra nő a pályára állított berendezések száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik