zebrapinty (madár, zebrapinty, )
Tudomány

A madarak is borzalmasan dalolnak részegen

Az emberekhez hasonlóan hat az alkohol az énekesmadarakra is: csipogásuk lelassul és rendezetlenné válik.

Ha hallott már részeg embert, úgy igazán dalra fakadni, akkor nagyjából tudja hogyan hat az alkohol az énektudásra. Úgy tűnik, ez nem csak az emberekkel, hanem a madarakkal is hasonlóan történik, különös tekintettel a zebrapintyekre – írja honlapján az amerikai National Public Radio.

Christopher Olson és a munkatársai az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetemen folytattak kutatásokat a témában. A pintyeket régóta használják modellként az emberek dallam- és nyelvtanulási folyamatairól szóló tanulmányokhoz.

Olsonék a kísérleteik során gyümölcslébe öntöttek annyi alkoholt, hogy egy hat százalék erősségű keveréket kapjanak, majd ezt tették a kismadarak itatóiba. „Eleinte aggódtunk, hogy maguktól nem fognak inni, kevés állat hajlandó ugyanis az alkoholfogyasztásra, de a madaraink hamar hozzászoktak az italhoz” – nyilatkozta Olson.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az alkohol nagyon hasonlóan hat a madarak és az emberek kommunikációs képességeire. „A pintyek csipogása sokkal lassabb és rendezetlenebb lett, már 0.5 – 0.8 ezreléknyi véralkoholszint hatására is. Kicsit úgy, mint amikor egy becsípett barát hívja fel az embert, hogy valakinek haza kellene vinnie őt egy bárból” – mondta a kutatás vezetője. A következő lépésben a kutatók azt vizsgálják majd, hogyan hat az alkohol a madarak tanulási képességeire: „mit amikor a diákok olyan sokáig buliznak, hogy reggel az előadóban még kicsit részegek” – fejtegette Olson.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.
Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.