Megszületett a legkártékonyabb magyar

Szálasi Ferenc elmebetegséget súroló fanatizmusa magyarok százezreinek halálát okozta, és szó szerint romba döntötte az egész országot.

Korábban a témában:

A későbbi “Nemzetvezető” nehéz anyagi sorban élő, apai ágon örmény felmenőkkel rendelkező családba született Kassán 1897. január 6-án. Kitörési lehetőséget a katonai pályán keresett, ahol gyorsan emelkedett. 1933-ban vezérkari őrnaggyá nevezték ki, és ebben az évben jelentette meg a hungarista ideológiát megteremtő, A magyar állam felépítésének terve című könyvecskéjét – írja a Rubicon.hu.

Ez egyben katonai karrierjébe került, hiszen a honvédségen belül tilos volt a politizálás. Lefokozása után nyugdíjazását kérelmezte, majd 1935 márciusában megalapította a Nemzeti Akarat Pártját. Szálasi Hitler és Mussolini eszköztárából merített: előbbi a párt megszervezésében, szimbólumrendszerével és személyi kultuszával, utóbbi pedig az állam korporativista felépítésével jelentett példát. A hungarista ideológia emellett hangsúlyosan antiszemita nézeteket vallott, célul tűzte ki a Kárpát-medence zsidóságának teljes kitelepítését, ugyanakkor elutasította a náci fajelmélet téziseit.

Kivéreztette Magyarországot

A nyilaskeresztes, zöldinges hungaristák jelszavaikkal kezdetben még csak a baloldali ideológiák számára támasztottak konkurenciát, később azonban a kormányzat már az állam stabilitásának szempontjából is veszélyesnek találta őket. A pártot 1937-ben a feloszlatták, Szálasit perbe fogták, majd 1938–40 között a szegedi Csillagbörtönben raboskodott. Kisebb sikerek ellenére a nyilasok végig súlytalanok maradtak a magyar politikai életben, és bárhogy ajánlkoztak is a német megszállás után, Hitler csak végső lehetőségként szánta rá magát az együttműködésre.

Skizoid pszichopata

A Nemzetvezetőt Németországban és itthon is elmebetegnek, bolondnak tartották, a szakvélemény 1939-ben készült el, ide kattintva olvashat róla.

Ez pedig 1944. október 15-én érkezett el: Szálasi a rádióban bejelentette a háború végsőkig való folytatását, és feltétlen támogatásáról biztosította Németországot. A nácik cserében kizsarolással a távozó kormányzótól a nyilas vezér miniszterelnökségének legitimálását. A teljhatalmat egyrészt a totális mozgósításra, másrészt zavaros ábrándjainak megvalósítására, a hungarista „munkaállam” felépítésére használta fel. Magyarország 1944-45. évi pusztulásának a felelőssége egyértelműen őt terheli.

Kötél általi halál

A nemzetvezető uralmának következménye volt az országot és Budapestet sújtó fél éves háborús rombolás, a gyakran állati kegyetlenségig fajuló nyilas terror, a polgári lakosság és a „kölcsönmunkára” (azaz a biztos halálba) elhurcolt zsidók mérhetetlen szenvedése. Mindezt csak betetőzte egy őrült ideológia, melynek „elvhű” képviselői készek voltak végső megsemmisülésre ítélni a nemzetet a náci Németország védelmében.

A bukás után Németországban bujkált, majd amerikai fogságba került, ahonnét hazaszállították, egyenesen a népbíróság elé. A Jankó Péter által vezetett perben egy hónapon belül ítélet született: a bíróság március 1-jén bűnösnek találta, és kötél halálra ítélte. 11 nappal később Szálasi Ferencet, több egykori miniszterével együtt kivégeztek Budapesten. Sírjának pontos helyét nem ismerjük.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.