Tudomány

Királyok borultak térdre előtte

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 01. 06. 13:00

Hiába a gazdag hagyományok, víz- és házszentelés, három királyok, a legtöbb embernek ma vízkereszt egyedül a karácsonyfa kiselejtezésének napja.

Korábban a témában:

“A mikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, a ki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki” – olvasható Máté evangéliumában. Nem tudni, miféle bölcsek voltak, babilóni csillagászok, perzsa papok-e, de hazájuk a Közel-Kelet lehetett.

Bölcsekből királyok

Abból pedig, hogy Arábia termékeit – mirhát, aranyat és tömjént – hozták ajándékba, tovább lehet szűkíteni a kört. A Biblia azt sem írja, hogy hárman lettek volna, ez a háromféle ajándékból alakult így. Egy ősi, de évszázadokkal Jézus születése után keletkezett kódex a nevüket is említ: Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A hármas szám utalhat a szentháromságra, illetve arra is, hogy a középkor embere három kontinenst ismert: Európát, Afrikát és Ázsiát. Ily módon a Megváltó előtt az akkor ismert világ három királya hódolt.

Ézsaiás próféta írja: “És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a néked feltámadt fényességhez. … A tevék sokasága elborít, Midján és Éfa tevecsikói, mind Sebából jönnek, aranyat és tömjént hoznak, és az Úr dicséreteit hirdetik”. Valahogy így válhattak a bölcsek királyokká, a három királyokká. Érdekes az ajándékok magyarázata is, miszerint ezek Jézus három lényegét szimbolizálják: az arany a királyságra, a tömjén az istenségre, a mirha emberi mivoltára utal.

Valami azért maradt

Három királyok ünnepe január 6., azaz vízkereszt: urunk megjelenésének napja, a karácsonyi ünnepkör záró- és a farsang kezdőnapja. Magyar neve az e napon végzett vízszentelésből ered: egy zarándok elbeszélése szerint a jeruzsálemi püspök 570-ben a Jordánnál, Jézus keresztsége helyén megáldotta a vizet és keresztelt. Vízkeresztkor a templomban hagyományosan vizet és tömjént szenteltek, amelyből minden család vitt haza. Különös ereje volt ennek a víznek, használt a dögvész, a méreg, sőt a béka és a mérges férgek ellen is.

A víz és a tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés, amelyre már Mátyás idejéből van emlékünk. A plébános ezen a napon kezdte meg hívei látogatását, beszentelte a házat, számba vette a házbelieket, beszedte a lélekpénzt. Szentelés után a papnak le kellett ülnie a szobában, hogy a tyúkok kotyoljanak. Amikor elment, a gazda vagy a gazdasszony a helyére ült, majd kiseperték a pitvart, hogy a lány még abban az esztendőben férjhez menjen, a legény pedig megházasodjék. Székelyföldön a házszentelés után a papot égő gyertyával kísérték ki, hogy nagyobb legyen a kender.

Szomorú, hogy e sokszínű hagyományok közül ma csak egy talál széles körben követőkre, bár kérdés, mennyire tudatosan. Január 6. a karácsonyfa kidobásának napja, erre bőven találunk bizonyítékot, elég csak az utcára kimenni. Ezzel ha nem is szándékosan, de legalább a karácsonyi ünnepkör lezárását még megtartjuk úgy, ahogyan őseink.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.