Tudomány

Ő ölte meg Ceausescut

Összekötözött embereket megölni akkor is komoly lelki teher, ha a világ leggyűlöltebb párosáról van szó.

A Temesvárról indult forradalom napok alatt elsöpörte a gyűlölt román diktátor, Nicolae Ceausescu hatalmát 1989-ben. A “Kárpátok géniuszát” és feleségét elfogták, bíróság elé állították, és december 25-én halálra ítélték. Népirtásban, az államhatalom aláásásában, közvagyon rombolásában és a nemzetgazdaság lezüllesztésében találták bűnösnek a házaspárt.

Az ítélet végrehajtására három katona kapott parancsot. Egyikük, Ionel Boeru kezei még ma is remegnek, amikor arra a napra gondol – olvasható a Múlt-kor.hu-n. A kivégzés olyan gyorsan történt, hogy a felvételeket készítő haditudósító csak az utolsó néhány sorozatot és a már halott Ceausescu-házaspárt tudta lefilmezni. Az a néhány másodperc a volt ejtőernyős katona egész életére árnyékot vetett: magánélete, családi békéje és házassága is megsínylette az 1989. decemberi eseményeket.

Felkavaró képek:

“Két élet, amit kioltottam. Háborúban ez még elfogadott, de amikor fegyvertelen embereket kell megölni, az sokkal nehezebb. Senkinek nem kívánom, még ha ez is volt a feladatom: embereket ölni” – nyilatkozott Boeru. Az ejtőernyős katona és társai a Szabad Európa Rádión, letaglózva követte végig az egész Románián végigsöprő forradalmi eseményeket. „December 22-én a katonák sírtak a boldogságtól, olyan embereket, akikről korábban azt hitted, egyetértenek a rendszerrel, teljesen letaglózták az érzelmeik. Elővettük az elrejtett alkoholt, egy nagyon rossz minőségű konyakot, és ittunk” – emlékezett vissza.

Boeru azt mondja, nem büszke rá, de biztosan az ő golyói oltották ki a házaspár életét. Mikor a három ejtőernyős tüzet nyitott, egyik társa néhány pillanatra leblokkolt, a másik pedig elfelejtette automata üzemmódra állítani az AK-47-esét, így csak néhány egyes lövést adott le fegyveréből. „Nagyon gyorsan tüzeltem. Úgy érzem, segítettem nekik méltósággal meghalni” – mondta az egykori tiszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik