Felszállt az első repülőgép

Hosszú és rögös volt az út Ikarosz tragédiájától 1903. december 17-ig, amikor a Wright testvérek repülőgépe 12 másodpercet töltött a levegőben.

 

Korábban a témában:

Az ember minden bizonnyal a madaraktól irigyelte el a repülés képességét. Madár módján emelkedett a levegőbe Daidalosz és fia, Ikarosz is a görög mitológia szerint. Viasszal összeragasztott tollakkal siklottak az égen, ám Ikarosz túl magasra szállt, a Nap megolvasztotta a viaszt, a tollak szétszóródtak, Ikarosz pedig a tengerbe veszett.

A valóságban azonban az emberek hamar felismerték, hogy bármilyen szárnyakat is használnak, saját izomerejük édeskevés a repüléshez. Így hát nekiláttak különböző szerkezeteket fabrikálni, és ha hihetünk a történetíróknak, Kínában jártak először sikerrel. Óriási papírsárkányra rögzítették a pilótát, aki nyilván nem tudta irányítani a szerkezetet, és a landolás sem lehetett túl biztonságos. A Krisztus utáni II. évszázadban például Han Hszin kínai tábornok így kémleltette ki az ellenséget a levegőből.

Az igazi úttörő, a repülés szellemi atyja Leonardo da Vinci volt, aki 500, repülő szerkezetet, légáramlást, repülő madarat ábrázoló vázlatot hagyott hátra bőséges magyarázatokkal együtt. Szerkezeteinek egy része a következő évszázadokban az utókor megvalósította, de sokan addig sem adták fel. Számtalan kísérletező kedvű csodabogár vetette magát sziklákról a mélybe, karján szárnyszerű szerkezetekkel csapkodva.

A technikai haladásnak köszönhetően a XVIII. század vége felé megszületett az áttörés, bár ez az irány még nem a repülőgépek felé mutatott. A francia Montgolfier-fivérek hőlégballonnal kísérleteztek, amit először vízgőzzel kívántak a magasba juttatni, ám a kicsapódó víz tönkretette a papírból készült ballont. Majd meleg lebegővel kísérleteztek, először állatokat engedtek fel, majd 1783. október 19-én a hőlégballon két fővel a fedélzetén 25 percig repült és 7,5 kilométert tett meg Párizs felett.

A léghajózás ettől kezdve rohamos fejlődésnek indult, a motoros repülésre viszont a Wright testvérek színre lépéséig kellett várni. Wilbur és öccse, Orville Wright csak 1899 táján kezdték meg első gyakorlati vizsgálataikat, a levegőnél nehezebb, önerőből repülő jármű elméleti megtervezése jóval korábbra nyúlik vissza. Kerékpárműhelyükben született meg többek között a háromtengelyű vezérlés gondolata, a „szárnyhajlítás” technikája, itt kristályosodtak ki a repülőgép irányításának alapelvei, és itt készült el az első, fából készült légcsavar – írja a Rubicon.hu.

Első repülőgépüket 1903. december 14-én próbáltak legelőször levegőbe juttatni, ám a Flyer I-es szárnya a földbe csapódott. Több napi javítás után december 17-én végül –Wilbur irányításával – a levegőbe emelkedett a történelem első repülőgépe. Az első „út” mindösszesen 12 másodpercig tartott, és 39 méteres távolságot jelentett, ezen a napon azonban a fivérek – felváltva – további három próbát is végrehajtottak. A negyedik már egy perces légi utazást eredményezett. Persze, az első sikerek után a feltalálókra még hosszú és keserves küzdelem várt: további öt évre és számos prototípusra volt például szükség ahhoz, hogy Wrighték egy óránál tovább utazhassanak a levegőben.

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.