Tudomány

Tovább pusztíthat az időjárás

ónos eső, fagy, jégpáncél (ónos eső, fagy, jégpáncél, erdő, természet, katasztrófa, )
ónos eső, fagy, jégpáncél (ónos eső, fagy, jégpáncél, erdő, természet, katasztrófa, )

A jeges rombolás következményeinek felszámolása után nem dőlhetünk még hátra: komolyabb csapadék tovább növelheti a károkat.

A következő napokban nem lesz ónos eső, a hőmérséklet is emelkedik. A katasztrófavédelem és a szolgáltatók szakemberinek erőfeszítései nyomán az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Már ami az emberi hétköznapokat illeti. A jég érintette erdőkön mély sebet ejtett az időjárás, a károk felmérése is még csak most kezdődhetett el, de annyi biztos: súlyosan megsérült a természet. Évtizedek óta nem történt ilyen méretű katasztrófa a főváros környéki erdőkben.

Jelenleg az alacsonyabban fekvő területeken megindult az olvadás, de – a helyi viszonyoktól függően – 450-500 méter felett még mindig a jég az úr. Budapest környékén jelenleg a Szépjuhászné, a Budakeszi út környéke, a Gödöllői-dombság már fagymentes, de a például a Hárshegy, a János-hegy vagy Dobogókő még jeges – mondta el a Hír24-nek Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Nem kellene már csapadék

A pusztítást jelenleg megbecsülni sem lehet. Az életveszély jelenleg is fennáll, további csapadék pedig a károkat is súlyosbíthatja. A felázott talajból ugyanis gyökerestől fordulhatnak ki azok a sérült, megdőlt fák is, amelyek egyébként még menthetők lettek volna.

Az erdészet munkatársai első lépésben, hétfőn és kedden a katasztrófavédelem munkáját segítették, a közutak megtisztításban és a közintézmények megközelíthetővé tételében vettek részt. Az életveszélyes erdőkbe senki nem léphetett be, a szakemberek a mai nappal kezdhették meg a károk felmérését azokon az erdőterületeken, ahol már megindult az olvadás. A feladat elsősorban itt is az utak megtisztítása, a károk felmérése, majd a kármentesítés.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Súlyos sebek a természetben

A parkerdő 20 ezer hektárán gyakorlatilag minden fát megvizsgálnak, az életképtelen, vagy a látogatókra veszélyt jelentő egyedeket kivágják. Ahol kell, később újra erdősítenek. Lomniczi Gergely szerint a kár százmilliókban mérhető, ám a természet regenerálódása évekbe, évtizedekbe telik. Az erdészet területe a hétvégén még biztosan le lesz zárva, de a látogatási tilalom várhatóan még hosszú ideig fennáll majd.

Az élőhellyel együtt súlyosan sérültek a vadak életkörülményei is. Jellemző az állatokra, hogy “megérzik a bajt”, az ónos eső közeledtével amelyik tehette, alacsonyabban fekvő területekre húzódott. Előfordulhat, bár kevéssé valószínű, hogy egy-egy leszakadó ág sérülést okozott, de mivel a talaj szintje nem fagyott le, zavartalanul tudnak táplálkozni. Hosszú távon azonban életkörülményeik az erdő minőségén múlnak, ezért elmondható: a vadvilágot is súlyosan megsebzi az elmúlt két nap időjárása.

Lehetett volna rosszabb is. Az ónos esőt kísérő erős szél vagy a korábban vízzel bőven átitatott talaj lényegesen nagyobb károkat okozott volna.

Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik