Közélet
jegesedés dobogókőn (jegesedés dobogókőn)

Ónos eső: csütörtökig tarthat a veszély

Még napokig veszélyesek a jégbe zárt helyek. Van, ahol a tévénézést és a mobilozást is akadályozza a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet. Harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram.

Korábban a témában:

21:30 Nincs már lezárva az M0-s

Mindkét irányban megindult a forgalom az M0-s autóúton, feloldották a teljes lezárást a péceli és a maglódi csomópontok között – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autóút mindkét oldalán jelenleg is több kilométeren araszolnak a járművek, így egy ideig még érdemes az autósoknak más útvonalat választani.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométer között délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartottak a szakemberek. Pécsi Norbert Sándor korábbi közlése szerint az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban öt-hat kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes volt az előrejutás.

21:18 Melegedő Mogyoródon

Több száz mogyoródi lakásban még mindig szünetel az áramszolgáltatás, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe – közölte a Pest megyei település polgármestere kedd este az MTI-vel. Paulovics Géza (független) elmondta, noha egyre több otthonba kapcsolják vissza a vezetékek leszakadása miatt hétfő este óta szünetelő áramszolgáltatást, a parkfalui és a tölgyesi részen a helyzet változatlan.

Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást. Bár a szolgáltató szakemberei házról házra járva ellenőrzik az elektromos hálózatot, s reggel óta folyamatosan kapcsolják vissza az áramot, a katasztrófavédelemtől kapott ágyakat vittek a művelődési házban folyamatosan működő melegedőbe – mondta a polgármester. Ételről és meleg italról is gondoskodik az önkormányzat, bár egyelőre nem tudják, hányan kérnek majd elhelyezést.

A Mogyoródon áthaladó főút a szadai elágazástól Gödöllő felé a jég súlya miatt leszakadt gallyak és kidőlt fák miatt még mindig le van zárva, de Fót, illetve az M3-as felől megközelíthető a település. Az óvodások és iskolások felügyeletét kisebb átcsoportosításokkal megoldották – tájékoztatott Paulovics Géza.

Az MTI késő esti összefoglalója szerint harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram.

19:30 5-6 kilométeres kocsisor Maglódnál

Az M0-s autóúton Maglód térségében mindkét irányban nagy a dugó a péceli és a maglódi csomópont között korábban elrendelt teljes zárás miatt, a korlátozás reggelig is eltarthat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban 5-6 kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes az előrejutás.

Az útzár várhatóan szerda reggelig lesz érvényben, ezért a további torlódások csökkentése érdekében a rendőrség megkezdte az M3-as autópályán a Budapest felé tartó kamionok kiterelését a 106-os kilométernél a Rekettyés pihenőbe. Az M0-s autóúton közlekedő nehézgépjárműveket is az út menti pihenőkbe irányítják – tette hozzá az osztályvezető.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométerszelvények között kedd délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

19:22 Több település még mindig megközelíthetetlen

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Ómassa közúton még mindig nem közelíthető meg, a településen 181 fogyasztási helyen tartósan nincs áram – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd este az MTI-nek.

Hudák Andrea közölte, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el és végzi a helyreállítást. Az ivóvíz és szennyvízellátás, illetve a melegedőhelyek – a Vadász kocsma, a kulcsos pihenőház – működése biztosított, ezekben van áram, így az eszközök, például a mobiltelefon vagy a számítógép, feltölthetők.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van érvényben a kidőlt fák miatt.

17:38 – Lehet, hogy se tévézni, se telefonálni nem tud

Elsősorban az áramkimaradások okoztak a távközlési szolgáltatásokban is problémát hétfőn és kedden, volt ahol leállt a tévéadás, vagy átmenetileg szünetelt a mobilszolgáltatás.

Hogy melyik szolgáltatónál hol voltak és lehetnek még próblémák, arról bővebben ide kattintva olvashat.

16:32 Több kilós jégdarabok zuhanhatnak olvadáskor  

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról – tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés – közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt “ez már nem az a szint”.

16:22 Pokorni: csütörtök-péntekig marad a veszély

Továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része) – mondta Pokorni Zoltán, XII. kerület polgármestere. Hozzátette: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését – a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket – tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

A nap 24 órájában hívható segélyszám

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt – figyelmeztetett. A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt. A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

16:08 – Két járat elindult

A 21-es és a 21A autóbusz újra jár a Széll Kálmán téri metró és a Normafa között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. További tömegközlekedéssel kapcsolatos információk a BKK Facebook-oldalán. 

15:50 – Buszmegálló Dobogókőn, legalábbis ami maradt belőle…

Fotó: MTI

15:45 –  Még mindig sok a lezárt út Pest megyében

A csúszós burkolat, az ónos eső súlyától megdőlt fák, leszakadt ágak és veszélyes villanyvezetékek miatt a főváros környékén számos út, így az M0-s egy szakasza továbbra sem járható, a délutáni csúcsban főként Maglód környékén várhatóak hatalmas torlódások – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd délután az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea, a PMRFK szóvivője elmondta: elsősorban a magasabban fekvő településekre vezető utak váltak járhatatlanná, de lezárták az M0-s és a 3-as főút egy-egy szakaszát is. Hétfő reggel óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, s lezárták az utat Gödöllő – Szárítópuszta és Valkó között is, innen a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Pilisszentkereszt és Pilisszántó között keddre virradó éjjel rendeltek el teljes zárást – sorolta a szóvivő.

Nagytarcsa és Isaszeg térségében is kidőlt fák, valamint a jegesedés miatt leszakadt faágak nehezítik a forgalmat, ezért – még hétfőn késő este – itt is lezárásra kényszerültek. Nagykovácsi kedd reggel óta megközelíthetetlen, Budakeszire így csak Budaörs felől lehet eljutni .
 
Komoly torlódás várható délután az M0-ás autóút 48-as és 52-es kilométerszelvénye közötti zárás miatt – hívta fel a figyelmet a rendőrség és a Magyar Közút. Ezt a szakaszt azért kellett lezárni, mert az ott húzódó magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője úgy fogalmazott: bár elvileg Maglód és Pécel felé lehet kerülni, a környék más útjain elrendelt korlátozások miatt az M0-son a délutáni csúcsban hatalmas dugók alakulhatnak ki.
Az MTI úgy tudja, hogy máris jelentős a torlódás az M0-snak ezen a részén.

.

15:35 – Újra megközelíthető Nagykovácsi

Újra megközelíthetővé vált Nagykovácsi, miután a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető nagykovácsi utat. Az áramszolgáltatás már korábban helyreállt a településen.

15:30 – Konvojokban lehet elhagyni Dobogókőt

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy “közúti nyiladék” segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni, a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vesznek a munkában. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot. Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

15:25 –  Több szálloda nem fogad vendéget Észak-Magyarországon

Több észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel – mondta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére kedden. Hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre.
  
A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztattak, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott.

Katotikus állapotok

Megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók az ország több megyéjében kedden is. A legtöbb gondot továbbra is az útra zuhant jeges ágak, kidőlt fák okozzák. Gondok voltak a vasúton, nehézkes a tömegközlekedés és autóval egyes területek megközelíthetetlenek. Megfeszített munka folyik az áramszolgáltatóknál is, nekik a jég súlyától leszakadt vezetékeket kell helyreállítaniuk. 

Pest megye, Nógrád, Heves, Borsod és Budapest – ezeken a területeken különösen sok gondot okoz az időjárás, ám talán előbb-utóbb fellélegezhetünk: az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket. Aki elindul otthonról, feltétlenül tájékozódjon.

Hogy mi történt napközben, korábbi tudósításunkból megtudhatja.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.