Közélet

Ónos eső: csütörtökig tarthat a veszély

jegesedés dobogókőn (jegesedés dobogókőn)
jegesedés dobogókőn (jegesedés dobogókőn)

Még napokig veszélyesek a jégbe zárt helyek. Van, ahol a tévénézést és a mobilozást is akadályozza a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet. Harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram.

21:30 Nincs már lezárva az M0-s

Mindkét irányban megindult a forgalom az M0-s autóúton, feloldották a teljes lezárást a péceli és a maglódi csomópontok között – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autóút mindkét oldalán jelenleg is több kilométeren araszolnak a járművek, így egy ideig még érdemes az autósoknak más útvonalat választani.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométer között délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartottak a szakemberek. Pécsi Norbert Sándor korábbi közlése szerint az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban öt-hat kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes volt az előrejutás.

21:18 Melegedő Mogyoródon

Több száz mogyoródi lakásban még mindig szünetel az áramszolgáltatás, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe – közölte a Pest megyei település polgármestere kedd este az MTI-vel. Paulovics Géza (független) elmondta, noha egyre több otthonba kapcsolják vissza a vezetékek leszakadása miatt hétfő este óta szünetelő áramszolgáltatást, a parkfalui és a tölgyesi részen a helyzet változatlan.

Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást. Bár a szolgáltató szakemberei házról házra járva ellenőrzik az elektromos hálózatot, s reggel óta folyamatosan kapcsolják vissza az áramot, a katasztrófavédelemtől kapott ágyakat vittek a művelődési házban folyamatosan működő melegedőbe – mondta a polgármester. Ételről és meleg italról is gondoskodik az önkormányzat, bár egyelőre nem tudják, hányan kérnek majd elhelyezést.

A Mogyoródon áthaladó főút a szadai elágazástól Gödöllő felé a jég súlya miatt leszakadt gallyak és kidőlt fák miatt még mindig le van zárva, de Fót, illetve az M3-as felől megközelíthető a település. Az óvodások és iskolások felügyeletét kisebb átcsoportosításokkal megoldották – tájékoztatott Paulovics Géza.

Az MTI késő esti összefoglalója szerint harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram.

19:30 5-6 kilométeres kocsisor Maglódnál

Az M0-s autóúton Maglód térségében mindkét irányban nagy a dugó a péceli és a maglódi csomópont között korábban elrendelt teljes zárás miatt, a korlátozás reggelig is eltarthat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban 5-6 kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes az előrejutás.

Az útzár várhatóan szerda reggelig lesz érvényben, ezért a további torlódások csökkentése érdekében a rendőrség megkezdte az M3-as autópályán a Budapest felé tartó kamionok kiterelését a 106-os kilométernél a Rekettyés pihenőbe. Az M0-s autóúton közlekedő nehézgépjárműveket is az út menti pihenőkbe irányítják – tette hozzá az osztályvezető.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométerszelvények között kedd délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

19:22 Több település még mindig megközelíthetetlen

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Ómassa közúton még mindig nem közelíthető meg, a településen 181 fogyasztási helyen tartósan nincs áram – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd este az MTI-nek.

Hudák Andrea közölte, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el és végzi a helyreállítást. Az ivóvíz és szennyvízellátás, illetve a melegedőhelyek – a Vadász kocsma, a kulcsos pihenőház – működése biztosított, ezekben van áram, így az eszközök, például a mobiltelefon vagy a számítógép, feltölthetők.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van érvényben a kidőlt fák miatt.

17:38 – Lehet, hogy se tévézni, se telefonálni nem tud

Elsősorban az áramkimaradások okoztak a távközlési szolgáltatásokban is problémát hétfőn és kedden, volt ahol leállt a tévéadás, vagy átmenetileg szünetelt a mobilszolgáltatás.

Hogy melyik szolgáltatónál hol voltak és lehetnek még próblémák, arról bővebben ide kattintva olvashat.

16:32 Több kilós jégdarabok zuhanhatnak olvadáskor  

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról – tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés – közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt “ez már nem az a szint”.

16:22 Pokorni: csütörtök-péntekig marad a veszély

Továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része) – mondta Pokorni Zoltán, XII. kerület polgármestere. Hozzátette: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését – a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket – tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

A nap 24 órájában hívható segélyszám

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt – figyelmeztetett. A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt. A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

16:08 – Két járat elindult

A 21-es és a 21A autóbusz újra jár a Széll Kálmán téri metró és a Normafa között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. További tömegközlekedéssel kapcsolatos információk a BKK Facebook-oldalán. 

15:50 – Buszmegálló Dobogókőn, legalábbis ami maradt belőle…

Fotó: MTI

15:45 –  Még mindig sok a lezárt út Pest megyében

A csúszós burkolat, az ónos eső súlyától megdőlt fák, leszakadt ágak és veszélyes villanyvezetékek miatt a főváros környékén számos út, így az M0-s egy szakasza továbbra sem járható, a délutáni csúcsban főként Maglód környékén várhatóak hatalmas torlódások – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd délután az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea, a PMRFK szóvivője elmondta: elsősorban a magasabban fekvő településekre vezető utak váltak járhatatlanná, de lezárták az M0-s és a 3-as főút egy-egy szakaszát is. Hétfő reggel óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, s lezárták az utat Gödöllő – Szárítópuszta és Valkó között is, innen a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Pilisszentkereszt és Pilisszántó között keddre virradó éjjel rendeltek el teljes zárást – sorolta a szóvivő.

Nagytarcsa és Isaszeg térségében is kidőlt fák, valamint a jegesedés miatt leszakadt faágak nehezítik a forgalmat, ezért – még hétfőn késő este – itt is lezárásra kényszerültek. Nagykovácsi kedd reggel óta megközelíthetetlen, Budakeszire így csak Budaörs felől lehet eljutni .
 
Komoly torlódás várható délután az M0-ás autóút 48-as és 52-es kilométerszelvénye közötti zárás miatt – hívta fel a figyelmet a rendőrség és a Magyar Közút. Ezt a szakaszt azért kellett lezárni, mert az ott húzódó magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője úgy fogalmazott: bár elvileg Maglód és Pécel felé lehet kerülni, a környék más útjain elrendelt korlátozások miatt az M0-son a délutáni csúcsban hatalmas dugók alakulhatnak ki.
Az MTI úgy tudja, hogy máris jelentős a torlódás az M0-snak ezen a részén.

.

15:35 – Újra megközelíthető Nagykovácsi

Újra megközelíthetővé vált Nagykovácsi, miután a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető nagykovácsi utat. Az áramszolgáltatás már korábban helyreállt a településen.

15:30 – Konvojokban lehet elhagyni Dobogókőt

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy “közúti nyiladék” segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni, a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vesznek a munkában. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot. Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

15:25 –  Több szálloda nem fogad vendéget Észak-Magyarországon

Több észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel – mondta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére kedden. Hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre.
  
A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztattak, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott.

Katotikus állapotok

Megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók az ország több megyéjében kedden is. A legtöbb gondot továbbra is az útra zuhant jeges ágak, kidőlt fák okozzák. Gondok voltak a vasúton, nehézkes a tömegközlekedés és autóval egyes területek megközelíthetetlenek. Megfeszített munka folyik az áramszolgáltatóknál is, nekik a jég súlyától leszakadt vezetékeket kell helyreállítaniuk. 

Pest megye, Nógrád, Heves, Borsod és Budapest – ezeken a területeken különösen sok gondot okoz az időjárás, ám talán előbb-utóbb fellélegezhetünk: az Országos Meteorológiai Szolgálat kora délután visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket. Aki elindul otthonról, feltétlenül tájékozódjon.

Hogy mi történt napközben, korábbi tudósításunkból megtudhatja.

Olvasói sztorik