Tudomány

Huszonháromezer éves szobrot találtak

francia 23 ezer éves szobor (francia szobor)
francia 23 ezer éves szobor (francia szobor)

A franciaországi lelethez hasonlóra már több mint 50 éve nem volt példa.

Egy kerekded nőalakot ábrázoló mintegy 23 ezer éves mészkőszobrot fedeztek fel a régészek Franciaországban. A szakemberek idén nyáron, az észak-franciaországi Amiens területén végzett ásatások során bukkantak rá az őskőkorszaki (paleolitikum) szoborra, amelyhez hasonló leletre fél évszázada nem volt példa.

“Ennek a mesterműnek a felfedezése kivételes és nemzetközi jelentőségű” – fogalmazott Nicole Phoyu-Yedid, a térség kulturális ügyekért felelős illetékese, amikor bemutatta a szobrot a sajtó munkatársainak. “Olyan klasszikus leletekre számítottunk, mint a pattintott kőszerszámok, vagy a csontok” – mondta Clement Paris, a munkálatokban részt vevő régészek egyike. A terepmunka második napján azonban a csapat egy mészkőhalomra bukkant, amelynek bizonyos darabjai nem tűntek természetesnek.

“Még aznap éjszaka óvatosan összeillesztettük a húsz különös darabot és rájöttünk, hogy azok egy nőszobrot alkotnak” – mondta a szakember. A helyszínen talált szerves anyagok radiokarbonos kormeghatározása révén a szakemberek megállapították, hogy a szobor 23 ezer éves.

Fotó: AFP / Denis Charlet

A nagyjából 12 centiméter magas Renancourt-i Vénusznak hatalmas tompora és keblei vannak, míg feje és karjai kevésbé kidolgozottak. “Az a tény, hogy a szobor nem teljesen valósághű, azt mutatja, hogy a szándék egy olyan szimbolikus nőalak megalkotása volt, amely a termékenységgel van összefüggésben” – magyarázta Paris.

Nagyjából száz darab ehhez hasonló figurát fedeztek már fel Európában: Franciaországban mintegy tizenötöt, többségüket az ország délnyugati részén – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik