Tudomány

Majomról terjedt át a malária emberekre

A veszélyes majommalária Malajziában terjed, ahol a fertőzés szúnyogcsípéssel kerül át a makákókról az emberre.

A maláriának ez a kórokozója, a Plasmodium knowlesi parazita hosszú időn át csak majmok között terjedt. A malajziai kórházakban maláriával kezelt páciensek több mint kétharmadát azonban a P. knowlesi fertőzte meg – közölték tudósok a New Orleans-i trópusi orvostudományi és higiéniai társaság tudományos ülésén.

Az erdőirtás felelhet a kór terjedéséért

A parazita háromszor olyan gyakran váltja ki Malajziában a malária különösen súlyos változatát, mint a betegség emberre legveszélyesebb Plasmodium falciparum kórokozója. Az élősködő terjedése vélhetően az erdőirtás számlájára írható.

 
Fotó: Wikipédia 

A kórokozó fő gazdája két faj, a közönséges makákó és az emsemakákó, amelyek régebben a dzsungel mélyén éltek. Főként pálmaolaj-ültetvények létesítése miatt rengeteg erdőt irtott ki az ember, ezzel mélyen behatolt a majmok élőhelyére. A malária kórokozóját hordozó szúnyogok így egyaránt megcsíphetik az embert és a majmot is.

Lázrohamot okoz

A makákóknál csak enyhe tüneteket okoz az élősködő, embernél azonban ez a vérben leggyorsabban szaporodó malária-kórokozó – mondta Singh. Malajziában évente 2000 P. knowlesi-fertőzéses ember szorul orvosi segítségre. A malária az influenzáéhoz hasonló tüneteket, súlyos lázrohamot okoz, a szerveket is károsíthatja.

Singh szerint a P. knowlesit hordozó betegeket olyan szúnyog csípi meg, amely előzőleg fertőzött makákó vérét szívta. “Ha az esetek száma emelkedik, lehetséges, hogy a kórokozó emberről emberre is terjedni fog” – figyelmeztetett a kutató. A P. knowlesi régión kívüli terjedése azonban az élősködőt átvivő szúnyogok hiányában valószínűtlen – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik