Nagyvilág

Hadat üzent a maláriának Bill Gates

Félmilliárd dollárral (123 milliárd forinttal) támogatja a fertőző betegségek elleni küzdelmet a Microsoft filantróp alapítója az alapítványán keresztül.

Bill Gates vasárnap egy New Orleansban megrendezett, trópusi betegségekkel foglalkozó egészségügyi konferencián jelentette be, hogy idén 500 millió dollárt szán a fertőző betegségek, a malária, a tüdőgyulladás és a hasmenéses betegségek visszaszorítására.

Évi több mint 600 ezer halálos áldozat

A Bill & Melinda Gates Alapítvány 30 százalékkal megnöveli hozzájárulását, és így már évi több mint 200 millió dollárt adományoz a malária megfékezésére, de az AIDS és a tuberkulózis elleni harcot is támogatja.

Gates az AP hírügynökségnek kifejtette, hogy szerinte a malária elleni harcban kis lépésekkel nem jutnak eredményre, a betegséget teljesen fel kell számolni, de ehhez nincsenek meg a megfelelő eszközök. Hangsúlyozta, hogy a korábbiaknál nagyobb erőfeszítésekre van szükség az olyan betegségek megszüntetésére, mint a malária vagy a Dengue-láz. Dél-Ázsiában a maláriagyógyszerekkel szemben rezisztencia alakult ki. Az adományok egy részét ezért hatékonyabb vakcinák előállítására kell fordítani – mondta.

A malária évente több mint 600 ezer ember, többségében gyermek halálát okozza főleg Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában, de a világ más részein is.

A trópusi betegségek rendszerint csöndben zajló éves konferenciája ezúttal az Ebola okozta krízis miatt fokozott médiafigyelmet kapott. Gates szeptemberben 50 millió dollárt adományozott az Ebola elleni küzdelemre a nyugat-afrikai térségben. Az üzletember rámutatott, hogy az Ebola kitörése “kritikus pillanattá vált a globális egészségügy történetében”, mert ez az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik