Tudomány

Megoldódhat a legendás eltűnt repülő rejtélye

Az 1937-es földkörüli útjának utolsó szakaszán eltűnt legendás amerikai pilótanő, Amelia Earhart gépének egy darabjaként azonosítottak a kutatók egy alumíniumdarabot, amelyet évtizedekkel ezelőtt találtak a csendes-óceáni Kiribatihoz tartozó, ma már lakatlan Nikumaroro-atollon.

A meggörbült fémdarabot egy 1991-es expedíció során fedezte fel a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű szervezet, amely már több millió dollárt költött Earhart gépének és földi maradványainak felkutatására. “Nem értjük, hogy a fémdarab miként válhatott le a gépről és került oda, ahol megtaláltuk, de a lényeg, hogy megvan, van egy darabunk Earhart repülőjéből” – mondta Ric Gillespie, a TIGHAR igazgatója.

Hatalmas felhajtás

Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben – öt évvel Charles Lindbergh után – egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. 1937 júniusában fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed Electra gépével, Fred Noonan navigátor társaságában Miamiból indult útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette.

Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

A bíróság nyilvánította halottnak

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a Pápuától négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált útjelzőként számukra, a szigetnél egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni, Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat.

Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt. Az illetékes kaliforniai bíróság 1939-ben nyilvánította őt halottá.

Újabb expedíció indul

A több mint két évtizeddel ezelőtt talált fémdarab azonosításáról szóló legfrissebb híreket szkeptikusan fogadta a szakértők egy része, akik szerint független vizsgálatra vagy a szériaszámhoz hasonló megdönthetetlen bizonyítékra lenne szükség a lelet eredetének megerősítéséhez.

A pennsylvaniai székhelyű TIGHAR, amely 2012-ben hajós expedíciót indított a Nikumaroro-atollhoz Earhart gépének felkutatására, éveken át próbálkozott a fémdarab azonosításával. A nagyjából 61 centiméterszer 46 centiméteres darab nem tűnik a gép eredeti alkatrészének. A TIGHAR szakemberei a közelmúltban kezdték vizsgálni annak lehetőségét, hogy a fémdarabot esetleg egy eltávolított ablak helyére szerelték be a gépbe.

Október elején a TIGHAR csapata egy Earhartéhoz hasonló repülőgépet vizsgált meg a kansasi Newtonban. A szakemberek tüzetesen átvizsgálták a helyreállított gép belsejét annak kiderítése érdekében, hogy az 1991-ben talált fémdarab hová illeszkedik a gépen. A legfrissebb eredmények nyomán a szakemberek 2015-ben újabb expedícióra indulnak a Nikumaroro-atollra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!