Közélet

Majdnem balesetet okozott egy utasszállító félkezű pilótája

A lehető legrosszabbkor, leszállás közben esett le a botkormányhoz rögzített műkeze, és alig bírta letenni a gépet.

A brit Flybe légitársaság 46 éves pilótája Belfast repülőterén készült leszállásra erősen szeles időben, amikor kioldott a csatlakozás, amellyel műkeze a botkormányhoz volt rögzítve – írta a Guardian az eset kapcsán indított repülésbiztonsági vizsgálat eredményeire hivatkozva. A 47 utas szállító repülőgép pilótája nem sokkal korábban kapcsolat ki a robotpilótát, hogy kézzel végezze el a landolást.

Arra már nem lehetőség, hogy újra a gépre bízza az utasszállító irányítását, és arra sem, hogy a másodpilóta tegye le a gépet, így a legjobb megoldás az maradt számár, hogy jobb kezét elveszi a gázkarról, és egy kézzel teszi le a repülőt. Az esetről készített jelentés szerint így is tett, de mivel a kelleténél nagyobb sebességgel tudott csak rárepülni a leszállópályára, a földet érés után a gép visszapattant, majd utána erősen nekicsapódott a betonnak.

Az idén februárban történt kemény leszállásban senki sem sérült meg, és a gépben sem keletkezett kár – írja a most nyilvánosságra hozott jelentés. A pilóta eset után közölte, ezentúl még jobban oda fog figyelni arra, hogy műkeze biztosan van-e rögzítve a botkormányhoz, valamint fel fogja hívni a másodpilótái figyelmét arra, hogy ilyen esetek előfordulhatnak, és készen kell állniuk a botkormány átvételére.

A Flybe az esettel kapcsolatban közölte, hogy a kérdéses pilóta a légitársaság egyik legtapasztaltabb és legmegbízhatóbb pilótája, és kijelentették, az utasok biztonsága egyáltalán nem volt veszélyben az eset alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik