Tudomány

“Tűzokádó” apró csillagot fedeztek fel

A mindössze 60 fényévnyire lévő vörös törpe tízezerszer nagyobb erejű flereket bocsát ki, mint a valaha mért legerősebb napkitörés volt.

A szuperflereket a DG CVn katalógusjelű kettős csillagrendszer egyik tagja bocsátotta ki. Mindkét csillag halovány vörös törpe, amelyek tömege a Nap tömegének alig harmadát éri el – olvasható a PhysOrg hírportálon. Az apró csillagot a NASA Swift űrteleszkópja segítségével fedezték fel amerikai asztrofizikusok.

“E kettős rendszerről keveset tudunk, mivel nem szerepelt a nagy flerek kibocsátására képes csillagok listáján” – magyarázta Rachel Osten, a baltimore-i Space Telescope Institute (Űrteleszkóp Kutatóintézet) asztrofizikusa.

A Naprendszertől 100 fényévnyi távolságban lévő csillagok többsége “középkorú”, ám a világegyetem más régióiban született fiatal vörös törpék ezrével “sodródnak” át az adott térségen. Ezeknek az égitesteknek köszönhetően a kutatók vizsgálhatják azokat a nagy energiájú kitöréseket, amelyek az ifjú és “heves” csillagokra jellemzők. A tudósok számításai szerint a DG CVn páros tagjai “mindössze” 30 millió évesek, ezek a Naprendszer korának 0,7 százalékát teszik ki.

Sokkal kisebb és hevesebb, mint a Nap

Az eddigi feltételezések szerint a vörös törpéken a kitörési epizódok legfeljebb egy napig tartanak, ám a Swift űrteleszkóp által megfigyelt apróság két héten át “heveskedett”, és ezalatt az idő alatt legalább hét gigantikus erejű csillagkitörést produkált. A flerek ereje tízezerszer múlta felül a valaha mért legnagyobb erejű napkitörést.

A flerek hőmérséklete elérte a 200 millió Celsius fokot, vagyis 12-szer forróbb volt, mint a Nap belsejében uralkodó hőmérséklet. A vörös törpének 20 napjába tellett, míg röntgensugárzása visszatért a normális szintre.

S hogy a Nap tömegének alig harmadával bíró apró csillag miként képes ilyen hatalmas erejű kitörésre? A kutatók ezt az égitest rendkívül gyors forgásával magyarázzák, amely 30-szor nagyobb sebességgel “pörög”, mint a Nap. Ifjúkorában valószínűleg a Napunk is sokkal gyorsabban forgott, és ezáltal képes volt hatalmas erejű kitörésekre. Az emberiség szerencséjére azonban központi csillagunk “megnyugodott”, így többé már nem képes szuperflerek kibocsátására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.